Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern granskning visar: Så doldes miljonsmällen för politikerna

Sju miljoner kronor i röda chocksiffror för 2015 kom som en överraskning bland politikerna i kommunalförbundet för gymnasiet och vuxenskolan. Svaret på hur miljonsmällen kunde döljas finns i en extern konsultgranskning. Nu ska tyglarna inom NVU stramas åt ordentligt.

Annons

Förra året tog Norra Västmanlands utbildningsförbund emot ett stort antal elever till SFI samtidigt som lärare anställdes för att klara av den ökande belastningen. Det här skedde utan politisk förankring och kostnaderna skenade.

Politikerna fick inte vetskap om hur ekonomin egentligen såg ut. Det negativa resultatet reglerades med utökat medlemsanslag innan resultatet hade slagits fast av förbundets direktion och innan medlemskommunerna (Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg) hade godkänt det.

Ekonomin såg alltså ut att vara under kontroll i underlaget som politikerna i direktionen fick.

För alla politiker kom chockbeskedet som en överraskning. Shiro Biranvand (V), före detta ordförande inom NVU, Ola Wahlsten (S), ordförande sedan i våras, Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta och nubliven ledamot i NVU.

–Vi fick rapporter som visade överskott med 50 000 kronor. Det var under oktober, säger Shiro Biranvand (V), före detta ordförande i NVU, som avgick i våras som en följd av att S och M tagit makten i Fagersta.

–I januari såg jag underskottet och fick en chock. Då ville jag få fram fakta, få reda på hur det har rapporterats från NVE till NVU, fortsätter Biranvand.

Läs mer: Oro inom NVU efter röda siffror

Ansvaret för hur den ekonomiska rapporteringen sköttes anser Shiro Biranvand ligger hos Norra Västmanlands ekonominämnd (NVE).

–NVE gjorde grovrapporterna som skickades till ekonomiansvariga på NVU. Jag tycker det ligger på ordförandeskapet i NVE. Där hade de inte koll på sin verksamhet.

Marino Wallsten (S) är ordförande i NVE. Han tillbakavisar Biranvands påstående.

–Jag tycker det är anmärkningsvärt att man försöker lägga skulden på NVE när det står ganska klart att det har att göra med hanteringen av det material man fått från NVE till NVU. Det är direktionen som ansvarar för NVU:s ekonomi och verksamhet, säger Wallsten.

Att kostnaderna för SFI kunde skena är kanske den mest tydliga yttringen för något som beskrivs som en obefintlig intern kontroll inom NVU. Beskrivningen finns i en extern konsultrapport som blev klar i september.

Förbundet får i rapporten omfattande kritik, även för avsaknad av verksamhetsplaner och brister i dialogen mellan ägarkommunerna och direktionen.

Hur förbundet för gymnasieskolan och vuxenskolan kunde misskötas på det här sättet är oklart.

– Det har varit många kockar i den här dåliga soppan, säger Ola Wahlsten (S), som gjorde sitt första möte som nyutsedd ordförande i juni i år.

–Man kan inte belasta någon. Det är en bristande samverkan och samordning som vi behöver rätta till, säger Marino Wallsten, som sedan tidigare i höstas ingår i NVU:s direktion.

Nu är de lösa tyglarna inom NVU på väg att stramas åt. Direktionens arbetsutskott lade i slutet av oktober fram ett förslag på att skapa en arbetsgrupp med målet att arbeta fram en internkontrollplan för införande från 2017.

Arbetsutskottet föreslår också att Ola Wahlsten tillsammans med Mats Berglund ser över NVU:s administration och organisation – det på grund av de stora otydligheterna som har uppdagats. De här förslagen ligger på direktionens bord på onsdagen.

Det finns också en plan för att få till en bättre kontroll mellan NVU och NVE. På tisdagen beslutar Fagerstas kommunstyrelse om att dedicera en controller till NVU samt att NVE ska stå för ekonomiadministrationen. Det här kan ses som ett sätt att förtydliga och underlätta ekonomiarbetet.

–NVE har en helt annan möjlighet med resurser uppdelat på flera personer. Det är en mindre känslig apparat om NVE ansvarar för det. Vi tror att det är en bra lösning, säger Marino Wallsten, som också är kommunstyrelsens ordförande.

Effekterna av den bristande kontrollen inom NVU har slagit mot skolan under 2016 då direktionen har tvingats banta. Vikariestopp och en minskning av språkundervisningen är två av åtstramningarna.

Men nu är alltså flera åtgärder på gång som är tänkta att ge stadga åt NVU.

–Den här skutan har under vintern och våren haft en rejäl slagsida. Nu håller vi på och rätar upp den. Det ska vara definitivt upprättat till nyår. Då kan vi satsa på att utveckla verksamheten, säger Wahlsten.

Fakta: Oklarheter mellan NVU och NVE

Det finns ett avtal mellan NVU och NVE om ersättning för bland annat köp av ekonomiadministrativ service. Den här servicen har förändrats över tid - utan att avtalet har ändrats.

NVU hanterar sedan hösten 2014 budgetering, uppföljning och prognoser med undantag för finansförvaltningen. Det är ett avsteg från avtalet.

NVE hävdar att man har levererat prognoser för finansförvaltningen till NVU. Och att NVU sedan hade ansvar för att foga samman sin egna prognos med finansförvaltningens.

Den externa konsultgranskningen är gjord av Komredo, ett konsultbolag med säte i Västerås.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons