Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vill plugga till undersköterska

Undersköterskorna är heta på arbetsmarknaden. Ändå är få nior intresserade av omvårdnadsprogrammet.

Annons
Umalkhary Adirahman och Zainab Yosuf är två av sju sökande till nya omvårdnadsprogrammet. ”Det ska bli roligt”, säger de.

– Det är roligt att omvårdnadsprogrammet startar här i Fagersta, säger Zainab Yosuf och får medhåll av blivande klasskamraten Umalkhayr Abdirahman.

De bor båda i Fagersta men hade troligen sökt programmet i Västerås om det inte erbjudits lokalt.

För Zainab Yosuf var valet självklart.

–Det verkar vara kul med vård- och omsorg. Jag vill ju jobba direkt efter gymnasiet så den här linjen passar mig bäst. Och sedan är det det där med människor och så, ja att hjälpa människor, säger hon.

–Ja, och att vara social, tillägger Umalkhary Adirahman.

Utbildningens blivande elever var i förra veckan inbjudna till rektor Birgitta Björnberg för att prata om utbildningens upplägg.

–Det har inte blivit så många som vi tänkt oss. Om alla sju börjar kan det ordna sig. Men klassen kan bli så pass liten att vi måste se över hur undervisningen ska gå till, säger hon.

Tanken är att till viss del använda vuxenutbildningens arbetssätt i omvårdnadsämnet. Det innebär fler timmar på arbetsplats än normalt.

–Men det kräver att eleverna kan ta tillräckligt med ansvar, vara drivande och att de vill vara i en vuxenvärld, säger Birgitta Björnberg.

Mer läsning

Annons