Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta i botten i skolranking

Fagersta hamnar på bottenplats 288 av 290 av Sveriges alla kommuner enligt en ny rapport från Lärarnas Riksförbund. Rapporten visar stora olikheter när det gäller kommunernas elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och behörighet.

Annons
Fagersta skolor rankas som sämst i landet enligt ny rapport.

Det är stor spridning i elevresultaten mellan olika kommuner. Lärarnas Riksförbund menar bland annat att det går sämre för många av eleverna i mindre kommuner och bättre för eleverna i rika Stockholmskommuner. Högst upp på rankingen hamnar kommunerna Lomma, Salem, Varberg, Härryda och Örnsköldsvik. I botten Munkfors, Vansbro, Fagersta, Bollnäs och Finspång.

I rapporten har offentlig skolstatistik och partsgemensam lönestatistik sammanställts och vägts samman för att jämföra hur bra skolan är i Sveriges kommuner.

Sune Andersson(S), ordförande i Utbildnings- och fritidsnämnden, säger att han inte har tagit del av rapporten.

– Det här låter inte alls bra. Det tar tid att vända en sådan här utveckling och mycket finns säkert att göra. Fagersta har tagit emot många nyanlända under en kort tid och då är språket en svårighet. Sedan brottas vi liksom många andra kommuner att hitta behöriga lärare, säger Sune Andersson.

Inom kort ska rektorerna för respektive rektorsområde i kommunen träffas för att bland annat gå igenom kvalitetsrapporter och diskutera hur man kan förbättra så att fler elever får behörighet till gymnasiet.

Läs också: Oförändrat antal elever

Mer läsning

Annons