Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta och Hans Ahlberg firar 70 år

Hans Ahlberg är, precis som omkring 155 andra boende i kommunen, jämngammal med orten som firar 70 år.

Annons
Hans Ahlberg firar 70 år i år tillsammans med  Fagersta och tänker tillbaka på åren som gått.

År 1944 fick Fagersta stadsprivilegier, och sedan dess har mycket hänt. Byggnader har byggts och rivits, företag och startats och andra har lagts ned.

Någon som har varit med från starten är Hans Ahlberg, som är precis jämnårig med Fagersta och har varit orten trogen under den största delen av sitt liv.

– Jag har bott i Stockholm i tre år också. Jag gjorde lumpen där och sen fick jag jobb på Ford, berättar Hans, som sedan fick ett jobberbjudande från dåvarande Fagersta data och flyttade hem igen.

Intresset för teknik och datorer har fortsatt hela livet. Han har gått en teknisk aftonskola och fortsatte inom branschen som programmerare fram till pensionen 2009.

– Jag har varit med från början av datorns historia, i starten tog de upp en halvt rum, berättar Hans som i dag är webbredaktör för PROs hemsida.

Som barn gick han sju år på Risbroskolan och spelade i Unga Örnars blåsorkester. Unga Örnar är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation.

– Det var väldigt populärt att vara med där då, vi åkte på läger och annat. Med blåsorkestern spelade vi i Kungsträdgården i Stockholm en gång, berättar Hans som senare gick med i Bruksmusikkåren i Fagersta.

Ett av Hans starkaste Fagerstaminnen som barn är den höga signalen som ljöd vid Bruket innan lunchrasten.

– Vi barn lekte ofta i skogen och när man hörde signalen tjuta så sprang man hem och åt. Då hade mamma maten klar när pappa kom hem på lunchen.

Han minns också när tv:n kom under 50-talet då folk samlades utanför Holmströms butik för att se på tv.

Som tonåring gick han och hans vänner gärna ut och dansade, då åkte de till bland annat Kärrgruvan, Olsbenning, Söderbärkeparken eller Folkets park i Fagersta.

– Isgrens konditori var också väldigt populärt då bland oss ungdomar, berättar Hans.

Konditoriet låg i närheten av där Vallonen finns i dag, och hade två våningar. Där fanns bland annat en populär jukebox, som spelade populär musik som exempelvis Elvis.

En annan plats där ungdomarna gärna samlades var vid Georgssons korvkiosk vid Folkets hus.

– Folk sa att han var dum när han sa upp sig från jobbet för att öppna en korvkiosk, men han gjorde ett riktigt kap, den var väldigt populär, berättar Hans som själv brukade jobba extra då och då med att plocka upp korvpapper från marken kring kiosken med en skräpplockarpinne.

– Då städade man när de stängt för dagen och fick gratis korv med mos som belöning.

Andra populära nöjen under Hans uppväxt var att gå på bio. Då fanns hela tre biografer, Sveasalongen, NTO och Folkets hus.

–Vi gick också mycket på FAIK:s matcher, nästan alla i Fagersta var intresserade och gick och såg dem. De spelade mycket mot Surahammar och det var tuffa matcher, minns Hans.

Hur tycker du att Fagersta har förändrats genom åren?– Det har förändrats enormt, så det är svårt att svara på. Men det var mycket mer liv förut, fler butiker och mer folk som var ute och rörde sig på stan. Det är väldigt tråkigt att butikerna lägger ner.

Vad är det bästa med Fagersta och att bo här?– Att det är så lugnt, skönt och nära till skogen. En annan sak är att vi har en sommarstuga en bit utanför som vi ofta åker till.

Hur tror du Fagersta ser ut om 70 år till?– Det beror på om fabrikerna får vara kvar här.

En annan trogen Fagerstabo är Jenny Eldståhl, som är född och uppvuxen i staden. I 35 år har hon bott i kommunen och aldrig tänkt lämna den, alltså har hon bott här under ungefär halva Fagerstas existens.

– Det finns en känsla av trygghet i hela staden. Jag tror att många kan relatera till det. Folk vet vad som finns och inte finns här. Tryggheten är helt klart det bästa, säger hon.

Att det finns få affärer över lag i Fagersta är det många som har åsikter om. Jenny menar dock att hon inte har några problem med det.

– Jag liksom många andra människor som bor här vet att det är nära till det mesta. På mindre än en timme kan du ta dig till en annan stad där det finns fler utbud än här, säger hon.

På Facebook är Jenny Eldståhl administratör för en grupp som heter ”Du vet att du är från Fagersta om ...”. Där pratas det flitigt om staden och varje dag är medlemmar aktiva och tycker till.

– I gruppen diskuteras mest nostalgi. Många läggar upp gamla bilder och pratar om dem, säger Jenny.

Mer läsning

Annons