Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta rasar i ranking av tillgänglighet

Fagersta och Skinnskatteberg hamnar riktigt i botten när tillgängligheten i kommunerna granskats.

Annons
En trappa finns precis när man kommer in i biblioteket i Fagersta, även en hiss. Men en ramp skulle göra det mer tillgängligt.

Varje år släpps Tillgänglighetsbarometern som sammanställs av företaget Humana.

I år har 194 kommuner svarat på enkäten som skickats ut. Skinnskatteberg placerar sig på plats 187 medan Fagersta som deltog året innan halkat ungefär 40 placeringar och nu hamnar på plats 180.

– Det förvånar mig inte. Vi har sett brister och lyft fram frågan om tillgänglighet genom en motion från Socialdemokraterna, att vi ska se över den befintliga tillgänglighetsguiden och upprätta en plan för att göra Fagersta mer tillgängligt för personer med funktionshinder, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Läs mer: Humanas tillgänglighetsbarometer 2016

Ett exempel på en otillgänglig plats i Fagersta är biblioteket. Där finns en trappa precis innanför porten. Det finns även en hiss och en liftplatta.

–Men det skulle vara önskvärt att vara mer tillgängliga än vad vi är i dag, det har talats om en ramp, säger Birgitta Juthstrand, bibliotekarie.

– Det har pratats länge om anpassning men det är alldeles för omständligt med många etage och trappor, säger Marino Wallsten.

Det finns planer på ett kulturhus och där är tanken att i så fall ha med biblioteket i någon form.  

På vilken plats kommer Fagersta i nästa undersökning?

– Jag tycker vi ska ha siktet inställt på längre upp i listan, gärna så långt upp bara går.

Norbergs kommun har inte svarat på enkäten. 

Frågor om kommunens styrmedel

Frågorna handlar bland annat om vilka styrmedel kommunen använder för att förbättra tillgängligheten och hur tillgängligheten ser ut inom områden som kommunen ansvarar för. Humana är ett företag inom personlig assistans.

Mer läsning

Annons