Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstaföretag krävs på miljoner

Telefonhuset i Fagersta krävs på 3,4 miljoner kronor av Skatteverket för felaktigt avdragen moms. Telefonhuset har köpt telefoner av bolag som är inblandad i en momsbedrägerihärva.

Annons

Skatteverket har tagit ett omprövningsbeslut om att Telefonhuset i Fagersta ska betala nästan tre miljoner kronor i avdragen mervärdesskatt samt ett skattetillägg, i dagligt tal kallat skatteböter, på nästan 450 000 kronor.

Telefonhusets ägare ska överklaga omprövningsbeslutet och menar att frågan inte är avgjord.

– Jag anser att de har fel och jag kommer få rätt, säger han.

Bakgrunden till Skatteverkets beslut är att Telefonhuset köpt in telefoner för 11,9 miljoner kronor och gjort momsavdrag på nästan tre miljoner kronor under första halvåret 2015. Telefonerna har köpts av ett bolag vid namn Spearfish utanför Göteborg.

Ägaren av Spearfish, en 34-årig man från Göteborg, är åtalad av Ekobrottskammaren för sex fall av grov oredlighet mot borgenär. Det innebär att en ägare med uppsåt agerat för att sätta ett bolag på obestånd. Det gäller sex bolag som mannen ägt.

Enligt Skatteverket har mannen använt bolagen till att köpa in mobiltelefoner från Lettland och Storbritannien. Bolagen har redovisat utgående mervärdesskatt när de sålt telefoner men strax innan bolagen skulle betala in dem till Skatteverket byttes styrelsen ut mot två målvakter. Då har bolagen försatts i konkurs på grund av obetalda skatteskulder.

Genom att inte betala moms anser Skatteverket att Spearfish kunnat sälja telefoner till lägre pris än vad de köpts in för. I fallet med Spearfish hade det bolaget köpt telefoner för mer än 13 miljoner kronor från Lettland och Storbritannien, men sålt de vidare till Telefonhuset för 11,9 miljoner kronor.

Skatteverket anser att Telefonhusets ägare borde ha känt till att något var fuffens och nekar därför avdraget på momsen.

– Det stämmer inte. De har anklagat mig för att ha fifflat med moms. Jag har gjort allt som behövs, säger Telefonhusets ägare.

Företagaren har till Skatteverket förklarat att han kollat upp att företagen haft F-skattesedel och varit momsregistrerade samt kollat hos Kronofogden om bolagen varit restförda.

– Det känns fel att de begär att jag som företagare ska ha koll på det. Han har fått hålla på med flera företag innan de ens kom på det, säger ägaren.

Han syftar på ägaren till Spearfish.

– Jag anser att jag är oskyldig. Jag har skött momsen och allting. Jag har betalat det jag ska betala. De anser att jag borde vetat att han fifflat men hade jag vetat det hade jag inte handlat med honom.

Mervärdesskatt

Mervärdeskatt är en så kallad konsumtionsskatt. Den betalas i slutändan av konsumenten när en vara köps.

Företag har rätt att få tillbaka ingående moms på varor och tjänster det köper in.

När företag säljer varan vidare ska utgående moms redovisas. Varan har förädlats och ett högre momsbelopp tas ut. Mellanskillnaden betalas då till Skatteverket.

Källa: Skatteverket

Mer läsning

Annons