Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas nya kök kostar 32 miljoner

Alfaskolans kök förser hela kommunen med mat. Men i takt med att matmängden ökat så har lokalerna blivit mycket för trånga. Ett nytt kök – till en kostnad av 32 miljoner kronor – är en av Fagerstas mest prioriterade investeringar.

Annons
Merja Hellgren arbetar i Alfaskolans produktionskök. Lokalerna är för små och personal har fått brännskador på underarmarna som en följd av de trånga utrymmena.

Förskolor, skolor, gymnasiet, äldreomsorgen och delar av lasarettet får sin mat från Alfaskolans kök. Matmängden som ska tillagas där har ökat ordentligt de senaste åren och lokalerna är alldeles för små.

– Vi har det jättetrångt om dagarna så det blir skönt att flytta till något större, säger Merja Hellgren, kock i Alfaskolans kök.

Personalen visar upp underarmar fulla med brännmärken orsakade av ett allt för trångt utrymme.

– Det är ett pussel att få till med framför allt ugnarna, säger Merja Hellgren.

Malin Lind har arbetat tre år i köket. Att det är för litet har blivit allt tydligare under den tiden.

– Titta där borta, en vagn står framför brandsläckaren – men vi har ingen annan stans att ställa den, säger hon.

Även kommunens tjänstemän är väl medveten om köksträngseln.

– Lokalen är från början inte anpassad för att klara av att laga närmare 3 000 portioner, säger Per Österberg, chef på utbildnings – och fritidsförvaltningen.

I dag producerar köket 2 800 portioner per vardag. Det är en ökning med ungefär 500 portioner per dag jämfört med för tre år sedan.

Att få ett nytt större kök är av högsta prioritet och därför har investeringen flyttats från 2016 till 2015. Planeringen för det nya köket är i full gång.

– Just nu tar en projektgrupp fram olika förslag efter att de varit och tittat på andra produktionskök, säger Per Österberg.

Placeringen är inte spikad än men det troliga är att köket hamnar på Fårbo. Det måste vara ett område som rymmer en ungefär 800 kvadratmeter stor lokal och som klarar tunga transporter.

– Runt Alfaskolan är trafikmiljön inte bra med halv – och heltung trafik från och till köket. På Fårbo finns det tomter och det är alternativet som diskuteras mest nu, säger Per Österberg.

Bygget av köket kommer alltså att starta nästa år. Sedan tar projektet sju till åtta månader i anspråk.

– Det kommer förmodligen att vara invigningsklart första delen av 2016, säger Per Österberg.

I dag arbetar 13 personer i Alfaskolans kök. Det blir inte aktuellt med nyanställningar till det större köket.

– Vi kommer inte att anställa fler utan i stället producera fler rätter med ungefär samma personalstyrka som i dag tack vare en effektivare hantering och bra logistik, säger Per Österberg.

Personalen som trängs bland grytorna längtar till flytten:

– Det blir stort och öppet. Vi kan hålla våra regler med att laga allt från grunden och att ha krav-mat. Vi ser fram emot det väldigt mycket, säger Malin Lind.

Mer läsning

Annons