Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstaslogan hänger löst

Fagerstas kommunslogan kan kopplas till livskvalitet – men också straff. Just därför är den stötande, tycker politikern Göran Wiker, som vill ändra den.

Annons
Göran Wiker ifrågasätter Fagerstas slogan

”Här får du livstid” har negativa kopplingar, menar Göran Wiker, som förut suttit för Sverigedemokraterna i Fagerstas fullmäktige och som skrivit en motion om sloganen.

– Man tänker på livstidsstraff, det blir stötande. Och vi har ju Sundbo ungdomshem här, så det kanske inte är så bra. En slogan bör låta bra på engelska, men det finns ingen bra översättning. ”Here you get life sentence”, blir det väl då, säger han.

Sloganen borde vara mer positiv, tycker Göran Wiker.

– Ja, gärna något positivt kopplat till Bergslagen. Kanske något i stil med ”pärlan i Bergslagen”, säger han.

Kommunens livstidsslogan antogs 2002 efter att partierna i kommunfullmäktige presenterat en målbild för Fagersta.

– Och den kom att handla mycket om att man får tid att leva, och detta var ett sätt att koka ner det på, säger Stig Henriksson, (V), som var med när sloganen togs fram.

”Här får du livstid” skulle referera till olika typer av livskvalitet, berättar han.

– Ja, med tanke på de låga huspriserna och att det var nära till det mesta: Det går fort att ta sig till kommersiell service och offentlig service, säger Stig Henriksson.

Men det fanns andra förslag, före målbilden beslutades i kommunfullmäktige.

– S föreslog ”Fagersta från vaggan till graven”. Det var nästan så man fick andnöd, säger Stig Henriksson och betonar vikten att sticka ut:

– Det görs ju rankningar av slogans ibland, och antingen listas vi som den bästa eller värsta. Det kvittar vilket, för då har man uppmärksammats, säger han.

Göran Wikers motion togs för ett tag sedan upp i fullmäktige och kommer beredas, berättar Marino Wallsten (S), blivande kommunalråd i Fagersta.

Hänger sloganen löst nu?

– Det kan bli aktuellt att ändra om vi vill förnya oss i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons