Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen och handarbete betyder mycket för Nadja

Nadja Ahola har gjort en resa från Salmi i Finland vidare till olika städer i Sverige för att slutligen hamna i Fagersta. Men något som alltid har följt med genom alla resor är kärleken till familjen och handarbete.

Annons

Sticka är en passion som följt med Nadja hela livet.

Nadja har en stor familj, hon träffade sin man när hon var 15 år och fyra år senare fick hon sin första dotter. Familjen blev större och idag har Nadja sex barn, 19 barnbarn och 21 barnbarnsbarn. I dag fyller hon 80 år.

–Jag älskar dem alla och är så stolta över dem, säger Nadja och skrattar. Hon visar bilder på barn i en kalender med olika bilder för varje månad.

Läs mer: Edith Åberg har aldrig låtit sig vara still

Nadja föddes i Salmi i Finland och under årens lopp har hon hunnit med att flytta till olika städer inom Finland men även i Sverige. –Jag var lite rädd att flytta till Sverige när jag inte kunde svenska, säger Nadja.

Hon har aldrig ångrat att hon flyttade till Sverige här trivs hon bra. Varje sommar förutom denna sommar har hon hälsat på i Finland. Nadja har arbetat inom industrin och har bland annat bott i Skinnskatteberg där hon hade hus. Där pysslade hon bland annat om blommorna i trädgården något som var ett stort intresse.

–Vi flyttade till Skinnskatteberg och flyttade till hus för dottern fick ingen stallplats där hon bodde innan, där kunde hon ha häst, berättar Nadja.

Läs mer: Fagersta präglade Jonas liv: "Här har jag mitt arv och rötter

De sålde huset när maken dog och då flyttade hon till lägenhet i Fagersta. Här är hon nära sin familj och har några vänner hon umgås och fikar med.

Nadja älskar att sticka och om hon orkar stickar hon kläder till barnen som de får i julklapp. Just nu håller hon på och stickar ett par strumpor till en liten tjej som är i fjärde generationen. –Jag har stickat i hela mitt liv. Jag kommer ihåg när jag började när jag var cirka sju år. Då kunde man inte köpa garn i affären och mamma fick göra garn själv av ull. Då stal jag ett nystan av henne för jag ville börja sticka. Jag stickade små lappar, säger Nadja.

Läs mer: Från Elvis till blomstermotiv

Att fylla 80 år ser hon fram emot och årsdagen ska firas med stor fest på ett hotell med hela släkten.

–Alla kommer och vi ska äta mat och dricka kaffe, saft och äta tårta, jag vet inte vad de ska hitta på mer, säger Nadja.

Mer läsning

Annons