Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan söka lägenhet med nytt förslag

Fler får möjlighet att söka lägenhet i NVK:s bostadsbestånd men det ger också ett större samhällsansvar. NVK har lämnat sitt förslag till revidering av uthyrningsreglerna.

Annons
NVK är hyresvärd för flera fastigheter i Fagersta och Norberg.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund har gjort sin första revidering av uthyrningsreglerna sedan 2004.

Förslaget till nya uthyrningsregler ändrar kraven för att få hyra lägenhet. Bland annat ska en sökande inte ha haft några hyresskulder eller betalningsanmärkningar tolv månader innan ansökan. Som det är nu ska den sökande inte ha några större betalningsanmärkningar.

Läs även: Kan inte få bostad

Norbergs kommun har tryckt på för att inkomst även ska gälla etableringsersättning för att göra det möjligt för nyanlända som fått uppehållstillstånd att bo kvar. Vilket också föreslås gälla.

– I princip alla former av bidrag där någon tryggar att man får en form av inkomst accepterar vi, säger NVK:s förbundschef Harold Nilsson.

– Genom det här förslaget ökar vi samhällsansvaret. Vi öppnar upp för att fler hyresgäster som tidigare inte uppfyllde kriterierna. Det handlar inte bara om invandrare utan överhuvudtaget om de som har ekonomiska problem, säger Harold Nilsson.

Det blir socialnämnden som prövar ansökningar om förtur till lägenheter. Tidigare har NVK ägt den frågan helt vilket gör att ansvaret delas mellan förvaltningarna.

– Från att vi har gjort många prövningar lägger vi nu över prövningen på socialförvaltningen, säger Harold Nilsson.

Läs också: Vill ändra på regler

Norbergs kommun vill ha två ändringar i förslaget.

Inkomstkraven anger att den aktuella månadsinkomsten ska vara så stor att hyran kan betalas. Norbergs kommunstyrelse vill ha tillägget att det även ska gälla förväntad inkomst som kan styrkas.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, är nöjd över att revideringen gjorts då det är något som Norbergs kommun efterfrågat en tid.

– Man får inte etableringsersättning förrän man får en folkbokföringsadress. Och utan etableringsersättning kan man inte betala hyra och få en folkbokföringsadress. Det blir moment 22. Därför vill vi att det står förväntad inkomst som kan styrkas, säger hon

Kommunstyrelsen vill ta bort tidsgränsen för att en hyresgäst ska få förtur så att det räcker med att denne är bosatt eller folkbokförd i kommunen.

Fagerstas kommunstyrelse har ännu inte tagit ställning till förslaget.

Men även om hyresreglerna blir mer inkluderande med det nya förslaget så finns det villkor.

– På vissa delar öppnar vi upp och på andra skärper vi reglerna. Till exempel måste alla hyresgäster ha hemförsäkring, det har vi inte haft som krav förut, säger Harold Nilsson.

Mer läsning

Annons