Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler som drunknar i landet

Ronny Nyberg var nära att drunkna som barn. "Strömmen förde mig under bryggan. Jag hann inte ens skrika", berättar han.

Annons
Ronny Nyberg, 42 år, var nära att drunkna när han var barn. Vid en båtfärd föll han över kanten och strömmen drog honom under en flytbrygga, nästan identisk med den flytbrygga som finns vid Kolarbysjön.

Den varma och härliga sommaren har en mörk och otäck baksida.

Extremvärmen lockar fler till vattnet, och med det följer den förödande konsekvensen att fler liv slocknar i tystnad, under ytan.

Årets statistik vittnar om svarta siffror. 38 personer drunknade i juli, vilket är nio personer fler som omkom i drunkningsolyckor jämfört med samma månad 2013. Västmanland hade hittills skonats från dödsfall i sommar – tills den 28 juli , då en 56-årig man avled efter en simtur i Olsbenning utanför Norberg.

När man drunknar är det tyst, och det var just tyst det blev för Fagerstabon Ronny Nyberg när han var barn.

– Det är någonting jag aldrig kommer att glömma.

Olyckan inträffade i Lansjärv, som är en by utanför Överkalix. Badplatsen hette Sanningslandet, och familjen hade den varma sommardagen bestämt sig för att åka och bada.

På en flytbrygga, cirka 50 meter från stranden, skulle hans mammas sambo plocka upp dem med båt för att ta familjen in till land. Men när Ronny, som endast var sex år gammal, skulle kliva i båten, så föll han plötsligt över kanten.

– Vattnet i sjön rinner ut i Kalixälven, så det var väldigt strömt. Strömmen förde mig under bryggan. Jag hann inte ens skrika, minns Ronny.

Sedan är det bara svart. Nästa ögonblick som Ronny kan minnas är att han ligger på bryggan och hostar vatten. Hans mammas sambo hade i sista sekund lyckats fatta grepp om Ronnys lilla kropp under bryggan – och räddade därmed hans liv.

Rädslan sitter i än i dag. Traumat som han var med om som barn har fått honom att vara extra försiktig när han badar.

– Jag hoppar gärna inte i där jag inte vet vad jag har under mig. Händelsen är kvar i mig, jag får nästan en panikkänsla, berättar Ronny.

I dag har Ronny själv en åttaårig dotter tillsammans med hustrun Marita. När familjen åker och badar tillsammans är Ronny alltid noga med att hålla koll på var dottern befinner sig.

– Jag släpper aldrig mitt barn med blicken. Det kan gå så otroligt fort, menar han.

Ronny tycker att det är viktigt att man inte har en övertro på sin förmåga att simma, och att man aldrig någonsin beger sig ut för att bada ensam:

– Man ska ha respekt för vattnet och vara försiktig. Vad som helst kan hända.

Mer läsning

Annons