Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera tusen hektar skog är borta

Enrica och Mats Hallvarsson förlorade 30 hektar skog i branden. Men gården klarade sig oskadd.

Annons
Enrica och Mats Hallvarsson förlorade skog i branden.

Mats Hallvarsson har sina rötter i Söderbärke och det var det som gjorde att han och hustrun Enrica för tre år sedan köpte den gamla bergsmansgården i Hästbäck. Makarna pendlar mellan gården och Stockholm.

– På fredag kväll satt vi här och jag tänkte att det var så tyst. Det var inte en enda fågel som hördes. Det kändes konstigt, berättar Enrica Hallvarsson.

Hennes son och hans flickvän anlände dagen därpå och hade för avsikt att stanna en vecka på tumanhand. Men som många andra fick det unga paret uppleva en dramatisk flykt när branden närmade sig i rasande fart.

På måndag eftermiddag visste de inte att branden hade spridit sig, men tyckte att röken kändes obehaglig och bestämde sig för att ge sig av även om de inte sett några rapporter om att Hästbäck var i farozonen. När de var mitt uppe i att packa landade plötsligt en helikopter på andra sidan 256:an.

– Min son har berättat att det kom ut en sotig brandman som skrek: ”Vad gör ni här? Ut nu!” berättar hon.

Kvar blev tända lampor, arbetsdatorn och maten på köksbänken medan de unga tu, som klarat sig undan med nöd och näppe, satt i bilkön och såg svart rök närma sig.

För Mats och Enrica präglades veckan av ovisshet och oro. I Stockholm kände de att de var på fel plats, de ville veta om den gamla gården, från 1760, skulle klara sig. Det gjorde den.

Men när 668:an inte längre var avspärrad på fredagen kunde de konstatera att ett av deras två skogsskiften ödelagts.

– Det var emotionellt att se. Vilket ödelandskap. Det var hemskt att se, säger Mats.

För att service som post och sophämtning ska komma i gång har flera vägar i brandområdet säkrats, rapporterade VLT i lördags. Men allmänheten får inte gå i skogen utanför vägarna.

Hallvarssons andra skifte har klarat sig undan lågorna. Men 30 hektar skog är borta.

– Vi är drabbade med att halva skogen är borta. Men de med gårdar som drabbats … det är otroligt sorgligt, säger Mats.

Ett av motiven för honom att flytta till Hästbäck, var att få komma ut i skogen.

– Skogen har ett rekreationsvärde förutom det ekonomiska värdet. Så det är väldigt sorgligt. Jakten är borta i flera år.

Försäkringen vet de inte hur mycket den täcker, först ska en besiktning göras för att kunna se hur mycket av skogen som påverkats och hur. Kanske kommer en del skog gå att använda till annat.

– Det är väldigt synd. Under min livstid kommer jag inte få se en vacker skog där. Möjligen att sonen får uppleva det under sin livstid, säger Mats.

Fåglarna som brukar hålla konsert utanför Mats och Enricas fönster har ännu inte hittat tillbaka.

– Men en koltrast har vi sett, berättar Mats.

Mer läsning

Annons