Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med till en gammaldags jul på Västanfors hembygdsgård

Det är ännu ett tag kvar till jul. Men för den som inte kan vänta på tända ljus, glögg, pepparkakor och lussebullar finns alltid Västanfors hembygdsmuseums "Gammaldags jul" där man dessutom kan få sig en historielektion. FP gjorde ett nedslag.

Annons

"Gammaldags jul" är en återkommande tradition på Västanfors hembygdsmuseum. Från 19 november till 18 december kan man varje helg besöka Mor Stinas stuga, Soldattorpet och Herrgårdsflygeln som håller öppet för allmänheten.

När FP besöker hembygdsmuseet på söndagseftermiddagen är det inte många Fagerstabor som hittat dit. Men det är värt ett besök, inte minst för att se vilka skillnader som rådde mellan människor i ett brukssamhälle i Sverige för 100 år sedan.

Läs mer: Få anade att det skulle bli ett populärt turistmål

–Ibland är det alldeles fullt med folk. Och ibland sitter man alldeles ensam, säger Adele Jonasson, som varannan helg sitter och väver i Soldattorpet. Samtidigt sprakar elden gemytligt i vedspisen intill henne.

I det lilla Soldattorpet bodde en familj med 12 barn, berättar Adele Jonasson. Livet var mycket enkelt.

Annat var det för mäniskorna som bodde i Herrgårdsflygeln, som en gång i tiden var en del av Västanfors herrgård. Där råder en högborgerlig Fanny och Alexander-jul med välfyllt julbord, julklappar och smakfull inredning.

Tittut! I Loftboden kikar en tomtemora ut från snickarboden.

Även i det enkla Soldattorpet kan besökarna få sin beskärda del av julstämning.

Fanny och Alexander-jul. Eva Granström från Västanfors hembygdsförening visar runt i den högborgerliga miljö som rådde i Herrgårdsflygeln.

I Mor Stinas enkla stuga finns allehanda julprydnader från förr.

Fint ska det va´. I Herrgårdsflygeln är det uppdukat med både det ena och det andra. Bland saffransbullarna återfinns en västmanländsk bullsort, berättar Eva Granström.

Julbocken: föregångaren till vår tids tomte, var kanske mer skräckinjagande än mysig.

Lussefrukost i Herrgårdsflygeln, Västanfors hembygdsmuseum.

Mer läsning

Annons