Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus hotas – nej till renovering

Att renovera Folkets hus i Fagersta blir för kostsamt. Det slog en enig kommunstyrelse fast i veckan. Föreningen Folkets hus behöver ekonomiskt stöd och nu är byggnadens framtid osäker.

Annons
Pirkko Heikkinen, ordförande i föreningen Folkets hus, hade hoppats på ett annat besked från Fagersta kommun.

Folkets hus stod färdigt 1934 och sedan dess har otaliga nöjesevenemang arrangerats i byggnaden. Men nu ser framtiden mörk ut. En enig kommunstyrelse har sagt nej till en byggnadsminnesförklaring av det anrika huset.

– Skälet är att det blir alldeles för kostsamt att återställa det till ett brukbart skick, säger kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S) och hänvisar till den beräknade kostnaden på omkring 25 miljoner kronor för att renovera huset.

– När det samtidigt finns stora behov av skolutbyggnader och till och med nybyggnader på Per Olsskolan – då är det svårt att motivera pengarna i Folkets hus, säger Marino Wallsten.

Föreningen Folkets hus hade hoppats på ett annat besked från kommunen.

– Naturligtvis hade vi önskat att kommunen skulle satsa mer pengar i Folkets hus och renovera det, säger föreningens ordförande Pirkko Heikkinen.

Hon fortsätter:

– Kommunen satsade för några år sedan och vi har fått fjärrvärme, digital biograf, brandlarm och fiberanslutning. Det är märkligt att man sedan inte vill rusta upp det ordentligt till ett allaktivitetshus för invånarna.

Folkets hus-föreningen i Fagersta grundades 1906 och det nuvarande huset är den tredje byggnaden som bär epitetet Folkets hus.

– Sedan början av 1900-talet har arbetarna satsat pengar på att bygga Folkets hus. Det är vanliga människors hus, allas hus. Då tycker jag att det skulle kunna bevaras, säger Pirkko Heikkinen.

Byggnaden är sliten och i behov av bland annat isolering, nytt tak och en fuktsanering. Att föreningen skulle stå får renoveringskostnaderna är inget alternativ.

– Vi är väldigt beroende av kommunens stöd. Vi är en ekonomisk förening som går i stort sett plus minus noll. Då är det svårt att påbörja omfattande renoveringar. Nu får vi prata ihop oss i styrelsen så får vi se hur vi går vidare, säger föreningens kassör Christer Lindberg.

Marino Wallsten anser att kommunen bör blicka mot andra alternativ än det befintliga Folkets hus:

– Det har haft en stor betydelse för Fagersta. Folkets hus har varit ett nöjescentrum som tagit många skepnader genom åren. Men nu är det så pass nedgånget att det blir svårt att motivera när kommunen måste lägga så mycket pengar som det skulle innebära.

– Det finns all anledning att titta på något nytt, som ett kulturcentra. Det är mer motiverat att bygga något som håller en längre tid, säger Wallsten.

Frågan om ett nytt kulturcentra i Fagersta ligger på utbildnings- och fritidsförvaltningens bord för utredning.

Tredje Folkets hus i Fagersta

Den nuvarande byggnaden är ortens tredje Folkets hus. Den stod färdig 1934 och byggkostnaden var omkring 125 000 kronor.

Föregående byggnad stod på samma tomt men brann ned 28 november 1931, troligen på grund av ett tekniskt fel.

Källa: Jubileumsskrift för Folkets hus och park i Fagersta 1906–1946

Mer läsning

Annons