Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder: NVU sviker de unga

AnnSophie Forsell Öhrns son klarade högstadiet med särskilt stöd. Ett stöd som NVU saknar men som vissa elever behöver för att fortsätta en utbildning på gymnasienivå.

Annons

AnnSophie Forsell Öhrn har en son med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Han har fått anpassat stöd via Team 21 i högstadiet eftersom han har svårt att läsa i vanlig klass. Han fick betyg i elva ämnen och kom in på nationellt program på gymnasiet. Enligt AnnSophie Öhrn saknas liknande stöd på NVU, Norra Västmanlands utbildningsförbund vilket gör det omöjligt för sonen att genomföra en gymnasieutbildning.

AnnSophie Forssel Öhrn är bekymrad att elever med neuropsykiatriska funkionsnedsättningar inte får det stöd de behöver av NVU.

–Min son kan väl inte vara den enda som råkat ut för det här? Eleverna är vetgiriga och vill lära sig. NVU saknar genomförbara planer hur elever med de här funktionsnedsättningarna ska kunna komma igång och lyckas i undervisningen, säger hon.

Helene Vestman, rektor på Risbroskolan, berättar att team 21 är en särskild undervisningsgrupp inom skolan där elever med beteendeproblematik eller inlärningssvårigheter får stöd. I dag erbjuds 12-14 ämnen för att ge behörighet till gymnasiet.

–Team 21 kan tillrättalägga så att det fungerar för eleverna. Det kan vara att eleverna kan läsa enskilt, i liten grupp eller klass, säger hon.

AnnSophie Forsell Öhrn har kontaktat rektorerna, ordförande och förbundschefen för skolan men fått till svar att det saknas resurser eller att de inte vetat om att problemet finns. Hon har även anmält skolan till Skolinspektionen. –Min son vill fortfarande utbilda sig inom ramen för programmet men han vet om sina begränsningar och klarar inte av en klass med 30 personer på en gång. Eleverna måste få tid att anpassa sig. Nu har han inte varit i skolan på hela terminen, säger AnnSophie Forsell Öhrn.

Hon är väl medveten om att stöd likt Team 21 kostar pengar men menar att det är en framtidsinvestering som lönar sig. –Utan utbildning och stöd kan de hamna i utanförskap hela livet och vilka problem kan samhället få då?

Idag arbetar fem tjänster med Team 21, fyra lärare och en beteendevetare. Tre av tjänsterna är permanenta och två i projektform.

–Varje barn kostar 30 000 kronor i månaden och då ingår inte lokalhyra. Men det är en investering eftersom de lyckas i skolan, säger Helene Vestman.

Hon ser att det finns ett behov av liknande stöd även i gymnasiet. Vissa elever som gått Team 21 söker till Viljan i Ramnäs, andra hittar en lösning på NVU, menar hon. –Vi gör ett överlämnande till gymnasiet så att de ska ha möjlighet att planera upp för det, säger Helene Westman.

På Viljans friskola går gymnasieelever med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. På skolan går fem elever från norra länsdelen och för första gången har skolan nekat elever, varav en från området för att det har varit fullt.

Det här är Team 21

Team 21 är en särskild undervisningsgrupp för elever med beteendeproblematik och inlärningssvårigheter.

Från början var Team 21 ett projekt på tre år som nu har blivit permanent. En del av verksamheten utvidgas fortfarande och den bedrivs i projektform.

I dag finns fem tjänster, fyra lärare och en beteendevetare avsatta för Team 21. Två av dem är projektanställda.

Team 21 arbetar för att motverka hemmasittare. Årskursen som går i trean på gymnasiet nu, när de gick ut nian hade 12 elever 80-100 procents frånvaro. Idag är det en elev. Av eleverna som slutade nian i år klarade tre av fyra att komma in på nationellt program. Två av dem sökte in på studieförberedande program.

Varje barn på Team 21 kostar 30 000 kronor per månad i personalkostnader.Källa: Risbroskolan

Mer läsning

Annons