Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingens långlivade tvist

Det är tio år sedan Västanfors Västervåla församling startade begravningsbyrå. Men den är fortfarande omtvistad. – De har så många roller på samma position, säger Karin Sidén på begravningsbyrån Aternum i Fagersta.

Annons
Henrik Rydberg berättar att ungefär 65 procent av församlingens omsättning kommer från bolagen. 100 personer är i dag anställda i församlingen, många tack vare bolagen.

För tio år sedan, hösten 2005, startade kyrkoherden Henrik Rydberg Sveriges första kyrkliga begravningsbyrå. Sedan dess har det stormat flera gånger kring församlingen i Fagersta.

Frustrationen bland konkurrerande begravningsbyråer har inte lagt sig.

– Problemet är att de är huvudman, själavårdare och trossamfund – dessutom har de begravningsbyrå. De har så många roller på samma position, säger Karin Sidén på Aternum, som är anslutet till Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Hon menar att det är en snedvriden konkurrenssituation i Fagersta – på grund av kyrkans begravningsbyrå. Tre personer från kyrkogårdsförvaltningen är anställda i begravningsbyrån.

– De har inga personalkostnader. De har inte samma kostnader som oss andra, säger Sidén.

Det här argumentet delar Fonus, som också driver begravningsbyrå i Fagersta:

– Vi har alltid alla kostnader, samtidigt som de (församlingen) kanske inte behöver ha det, säger Jessica Lundqvist, distriktschef på Fonus.

Hon, precis som Karin Sidén på Aternum, reagerar också mot att församlingen driver byrån trots invändningar från Svenska kyrkans överklagandenämnd och kyrkostyrelsen. Det är två av kyrkans högsta organ.

Maria Adeteg, jurist på kyrkokansliet i Uppsala, bekräftar för Fagersta-Posten att det i dagsläget enligt kyrkoordningen inte anses vara en uppgift för församlingar att driva begravningsbyrå.

Men Henrik Rydberg delar inte den meningen, han tolkar kyrkoordningen på ett annat sätt.

– De skrev in en paragraf om att det ska ha en naturlig anknytning till kyrkans grundläggande uppgift och det har det här, säger han.

De dubbla stolarna – huvudmannaskapet och näringsverksamheten – ser han heller inget problem med.

– Begravningsbyråerna har inget med begravningsverksamhetens myndighetsutövning att göra. Det kommer inte i närheten.

Hur ser du på konkurrenssituationen mellan er och de andra begravningsbyråerna?

– Så klart är de avundsjuka. Om vi lyckas hålla nere våra personalkostnader – vad är det för ojuste med det? Det försöker de också göra, säger Rydberg.

Kyrkoherden om vinsten

Kyrkans begravningsbyrå hade 2014 en omsättning på omkring fyra miljoner kronor. ”All vinst återinvesteras eller går in i något av våra andra bolag. Vi har inga ägare som plockar ut vinster”, säger Henrik Rydberg.

Västanfors Västervåla församling är moderbolag till begravningsbyråer på tio olika orter.

Efter att församlingen startade begravningsbyrå 2005 i Fagersta tappade Fonus 16 procent av marknaden, enligt deras egna beräkningar. Det ledde till att Fonus tvingades säga upp en person, berättar distriktschefen Jessica Lundqvist.

Västanfors Västervåla församling driver också friskola, förskolor, behandlingshem, restaurang och konferensverksamhet.

Mer läsning

Annons