Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolegåta har fått ett svar

Så många barn är egentligen inskrivna i förskolan.

Annons

Efter måndagens artikel om situationen i Fagerstas förskolor hörde läsare av sig om att antalet inskrivna barn inte stämmer med verkligheten. ”Mätningen görs den sista varje månad”, säger Jeanette Behrens, förskolechef.

705 barn var inskrivna enligt den senaste mätningen som skickades till utbildnings- och fritidsnämnden den 31 januari.

– Vi gör en mätning den sista varje månad. Så uppgifterna som gäller nu är gjorda 31 januari. Nästa gör vi i slutet av februari och så vidare, säger Jeanette Behrens, förskolechef i Fagersta.

Hon menar att det är omöjligt att göra mätningar för varje dag, då det snabbt kan ändras.

– Det skolas in nya, barn slutar och någon flyttar. Inom tre månader kommer 21 nya barn att skolas in, som det ser ut i dag, men det kan så klart ändras. Vad vi vet nu kommer ett barn att börja i mars, 14 stycken i april och sex stycken under maj månad, säger Jeanette Behrens och fortsätter:

– Och i dag (läs måndag) slutade två barn.

Listan som Fagersta-Posten publicerade bestod av totalt 701 barn. De andra fyra upp till 705 då?

– Det stämmer att det är 705 barn från den senaste mätningen. Men det finns barn som har skyddad identitet och de är inte medräknade i sammanställningen. Och det är fyra barn i dagsläget, säger Jeanette Behrens.

Pia Boiardt (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden, besökte en av Fagerstas förskolor i tisdags.

– Redan i förskolan ser personalen att de har svårt att ge samtliga barn det stöd som dessa behöver; barn som även senare i grundskolan uppmärksammas för att de behöver extra stöd av olika anledningar. Vi behöver sätta in insatser i ett tidigt skede. Det existerar inget vikariestopp men däremot så är det brist på tillgång på vikarier. Kommunen söker timvikarier sedan två veckor tillbaka och fler ansökningar har kommit in. Det känns hoppfullt, säger hon.

Mer läsning

Annons