Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstörda vägar när lastbilar kör brandvirke

Tunga transporter till och från skogsbrandsområdet har varit förödande för småvägarna. Men nu har regeringen beslutat att dela ut pengar för att återställa dem.

Annons
Christer Staaf och Christian Lundqvist bor mellan Ängelsberg och Virsbo. Skogsbranden drog förbi ett fåtal hundra meter in i skogen.

Natt efter natt rullar de tunga timmerbilarna utanför Christer och Britt-Marie Staafs hus i Skommarbo mellan Ängelsberg och Virsbo. Den lilla grusvägen klarar egentligen bara något enstaka tungt virkeslass per dygn och förstördes därför snart efter skogsbranden. 

Familjerna som bor längs med vägen berättar att de i flera månader tvingats snigelköra över en mängd 15-20 centimeter djupa gropar.

– Vi hoppas att de fixar vägen nu så att den blir i sitt ursprungliga skick, säger Christer Staaf.

– Det går knappt att köra på den, vägen är sönderkörd, säger Christian Lundqvist, som är Christers granne.

Regeringen har nu beslutat att betala ut 17 miljoner kronor för återställandet av skadade vägar i skogsbrandsområdet. Vägföreningar kommer efter 1 april att kunna söka pengar.

– De har på sig till 1 november att göra det. Sedan ska vi hantera utbetalningar innan året är slut, säger Ann-Sofie Atterbrand, chef på Trafikverkets enhet för beställning och uppföljning.

Vissa vägar är knappt farbara. Finns det möjlighet att dela ut pengar snabbare till de mest behövande?

– Den frågan ska vi diskutera. Vi har inte klart för oss hela hanteringen men allt ska vara färdigt och tydligt 1 april när det är dags att börja ansöka, säger Ann-Sofie Atterbrand. 

Mellan 4 000 och 4 500 hektar skog ska forslas bort från brandområdet. Och det är bråttom att ta reda på det skadade virket. I maj kommer det träet vara så förstört att det inte längre är värt att köra till sågarna. Därför måste aktörerna pressa vägarna så gott det går. Nyligen har dock tjälen släppt och på de små vägarna blir det därför omöjligt för fullastade timmerbilar att ta sig fram dagtid.

En vägspecialist från Skogsstyrelsen bestämde förra veckan att endast någon enstaka transport får gå på vägarna dagtid. Resten går nattetid – om det är tjäle.

– Normalt sett släpper tjälen i det här området i slutet av mars. Men nu blev det tidig tjällossning vilket skapar ett problem med uttransporterna, säger Josefina Sköld, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Samtidigt hoppas boende runt om i brandområdet att så snart som möjligt få återställda vägar till och från sina hus. Och för det behövs pengar.

– Tidigare har det varit en bra väg tack vare det arbete vägföreningen har lagt ned. Nu ser den ut som en åker och det går inte att göra något åt den utan ordentliga maskiner, säger Christer Staaf.

Branddrabbade träd ska bort

Skogen i det branddrabbade området ska föryngras. Det innebär att den gamla skogen måste bort först, eftersom knappt några fröträd står kvar.

Det rör sig om mellan 4 000 och 4 500 hektar branddrabbad skog som måste bort, som inte tillhör det planerade reservatet. Det området blir 7 000 hektar stort.

Stora markägare i området är Karl Hedin, Bergvik skog, Västerås stift och Sveaskog. Det finns också 107 privata skogsägare.

Mer läsning

Annons