Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsadvokaten: "Vi kommer överklaga"

Försvarsdvokat Lars Morell som företräder 28-åringen som fick sex års fängelsestraff meddelar att de kommer överklaga domen.

Annons

Båda männen, 28 år gamla, fälls för tre av rånen. Det gäller rånen mot Byggmax i Smedjebacken, och i Avesta mot Jysk och Pickaboo.

Efter den treåriga fängelsedomen räknar den lindrigare straffade mannens advokat med en överklagan till hovrätten.

– Jag har inte träffat min klient än, men det utgår jag ifrån. Han har ju inte gjort några medgivanden förutom det rån han erkänt, säger advokat Per Svedlund.

Läs också: Åklagaren yrkar på fleråriga fängelsestraff

En av männen fälls också för alla fem rån. Han fälls också för olaga hot i samband med ett av rånen.

Hans advokat Lars Morell menar att de kommer att överklaga domen. Först ska de gå igenom den.

– Pusslet håller inte enligt vår mening. Man kan inte döma på indicier som man gjort i fyra fall, det femte är ju erkänt. Vi menar att bevisvärderingen är felaktig och vi vill få det prövat i hovrätten, säger Lars Morell.

Läs även: Fagerstarånarna till svars för Coop-rånet

Fängelsedomarna i tingsrätten blev tre respektive sex år. Männen ska också betala skadestånd till butiksanställda.

De två männen erkände ett av rånen, det mot Jysk. Efter Jyskrånet greps rånarna med rånbyte i bilen. Båda åtalade nekar till de rån de dömts för utöver rånet mot Jysk.

Den ene mannen menar att han inte minns tydligt vad han gjort under kvällarna när rånen ägde rum. Det finns enligt mannen förklaringar till varför hans mobiltelefon kopplat upp sig mot master i närheten av rånen och insättning av kontanter efter ett av dem. Den SMS-trafik som åklagaren menar handlar om rån säger mannen är en jargong männen emellan.

Läs också: Första rättegångsdagen mot Fagerstaborna

Den andre mannen hävdar i stort sett samma saker. Han fälls utöver tre rån för innehav av en mindre mängd narkotika som hittades vid husrannsakan.

Tingsrätten bedömer männens förklaringar om det luftvapen som påträffades efter Jyskrånet som "skruvade". Rätten konstaterar också att det inte finns någon teknisk bevisning som knyter de dömda till de fyra rån som inte erkänts.

Tingsrätten dömer istället efter sammankopplade indicier. Männen känner varandra väl, har begått rånet mot Jysk, och de andra rånen begicks på liknande sätt. Rånarna har använt vita plastkassar för rånbytena, och sådana har påträffats i männens bil. Männen har ändrat sina uppgifter efter hand. Tingsrätten betvivlar inte att den fuskpolo som påträffats är den som maskerat rånaren vid alla rån, och att den tillhör en av männen. Tillgång till stora mängder kontanter efter rånen bedömer rätten också som besvärande.

Åklagare Jimmy Skogsström var nöjd med domen.

– Vi inväntar nu hur försvaret ställer sig till domen och om de överklagar så får vi se över om vi också kommer överklaga, säger han.

Mer läsning

Annons