Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt

Förvaltningsrätten anser att Fagerstas kommunfullmäktige gjorde rätt förra året. Beslutet att ge hela NVK:s direktion en anmärkning och inte bevilja ansvarsfrihet åt Shiro Biranvand (V) och Gunilla Persson (S) står fast.

Annons

Kommunfullmäktiges beslut överklagades förra året av Shiro Biranvand och nu har förvaltningsrätten avslagit överklagandet.

Bakgrunden till överklagandet är de konsulttjänster som NVK köpte av förra förbundschefen, Harold Nilssons, konsultbolag. Beslut om avtalen togs i NVK:s direktion men inte i medlemskommunernas respektive fullmäktige.

Läs också: Nekad ansvarsfrihet överklagar beslutet

Med anledning av det så beslutade Fagerstas kommunfullmäktige förra året att inte bevilja ansvarsfrihet åt Shiro Biranvand och Gunilla Persson samt att rikta en anmärkning mot NVK:s direktion. Men revisorerna beviljade ansvarsfrihet.

Läs också: Skrev på chefsavtal –lämnar nu NVK-uppdrag

Det är vad fullmäktige får och inte får göra enligt kommunallagen som förvaltningsrätten siktar in sig på. Den konstaterar att det inte finns något hinder i lagen för kommunfullmäktige att ta ett beslut som skiljer sig från revisorernas. Men att underlagen som revisorerna har ska också ligga till grund för fullmäktiges beslut.

Läs även: Förbundschefens lön i fokus när ansvarsfrihet diskuteras

Förvaltningsrätten anser att de omständigheter som kommunfullmäktige hade till grund för sitt beslut var av vikt för revisionsgranskningen och avslår överklagandet.

Mer läsning

Annons