Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades av rätten för misshandel – får skadestånd av staten

Den 42-årige Fagerstabon greps, anhölls och häktades, misstänkt för att tillsammans med en annan man ha bundit och slagit en tredje man i en bostad i Fagersta. Tingsrätten dömde den andre mannen – men friade 42-åringen.

Annons
Västmanlands tingsrätt friade 42-åringen och släppte honom ur häkte. Men då hade han redan suttit häktad flera månader och han får nu skadestånd för det lidande det innebär att sitta inlåst.

Men 42-åringen hann sitta inlåst som anhållen och häktad i två och en halv månad innan han släpptes efter beslut i Västmanlands tingsrätt. Rätten hade under förhandlingens gång kommit fram till att det helt enkelt inte fanns några bevis som tveklöst tydde på att 42-åringen var inblandad i brottet.

Det var i början av februari i år som 42-åringen anklagades för att tillsammans med en yngre man ha slagit en tredje man i ansiktet, knuffat omkull honom bundit honom, slagit honom med föremål i ansiktet och över kroppen.

Tingsrätten dömde 42-åringens medtilltalade till ett år och tre månaders fängelse, främst för den grova misshandeln.

Men 42-åringen nekade sig genom alla förhör och nekade i tingsrätten till att över huvud taget ha varit i lägenheten i Fagersta där misshandeln skedde, än mindre ha utfört någon misshandel.

Det visade sig att inget av de DNA-spår som säkrats i lägenheten kom från 42-åringen. Ett vittne var också osäkert på om 42-åringen verkligen befunnit sig i lägenheten. Utskrifterna från polisförhören gav ingen ledning.

Rätten ansåg att 42-åringens uppgifter varken var omöjliga eller orimliga. Han friades därför.

Genom sin advokat Per Svedlund ansökte han därefter om skadestånd från Justitiekanslern, den instans som handlägger skadeståndsanspråk från folk som suttit inlåsta utan att senare ha konstaterats skyldiga.

Justitiekanslern, JK, har nu beslutat att 42-åringen ska få 59 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons