Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyller sommarlovet med fantasi och konst

Fagersta stadsbibliotek ville ge en möjlighet för barn som inte vill idrotta att umgås under sommaren. Under en vecka erbjöd de chansen att utveckla sitt skrivande och skapande av illustrationer.

Annons
Alva Bäcklund har stort fokus när hon skriver. Här skriver hon en berättelse utifrån minnen hon har i huvudet.

Bisse Falk är barnboksförfattare och är på plats i biblioteket i Fagersta för att föra vidare lite av sina kunskaper till barnen som är med på läger. Det är ett läger som ska inspirera till skrivande, måleri och natur. Bisse Falk är imponerad av dem som deltar på lägret.

– Jag tycker först och främst att det är jättekul att de barn som inte vill idrotta får en möjlighet att göra något annat. Sen är jag även grymt imponerad av deras fantasi, säger Bisse Falk.

En av dem som är med på lägret är Julia Zoltek. Hon anmälde sig till lägret för att hon älskar att måla och rita.

– Jag vill förbättra mina kunskaper när det gäller att uttrycka sig med i form av konst. Hittills har det här lägret varit väldigt givande och jag har även träffat nya kompisar, säger hon.

13-åriga Alva Bäcklund är en annan som är på lägret. Hon skriver en lång berättelse utifrån minnen i hennes huvud.

- Jag älskar att skriva ned mina tankar och minnen på ett papper. Det kan vara saker jag själv upplevt, drömt eller sett bilder på. Men det är väldigt roligt att kunna uttrycka sina minnen i ord. Det får en annan innebörd då.

Skrivandet sker i källaren på biblioteket och uppe bland alla böcker sitter ett gäng och målar. Denice Fredriksson och Alicia Lundén sitter och målar av varandra och vill lära sig blanda rätt färger. De sitter koncentrerade och skrattar till då och då.

– Det är roligt att ha något att göra på sommaren, säger Alicia Lundén.

Nere i källaren igen står Bisse Falk och läser upp elva-åriga Thea Suslins berättelse. Hon har uttryckt känslor i en text och Bisse Falk blir väldigt imponerad.

- Det är fantastiskt hur du kan uttrycka dina känslor i en sån pass kort text. Det är spänning rakt igenom, säger Bisse Falk till Thea Suslin.

– Skrivandet är en fantastisk kraft. Om man kan uttrycka sig i ord har man alla möjligheter att lyckas i livet. Då har du kunskapen att uttrycka dina politiska åsikter och du kan bidra till ett demokratiskt samhälle, säger Bisse Falk som hoppas lägret ska bli ett återkommande projekt, och att allt fler ska få möjligheten till att delta.

– Det skulle egentligen bara varit tolv platser i år, men vi bestämde oss för att ta in några till, säger Bisse Falk.

Alva Bäcklund fortsätter skriva på sin text och förklarar att den är långt i från klar. Hon kommer på mycket att skriva och vill att det som hon skriver ska vara bra.

– Men jag vill inte påstå att jag har bra fantasi. Mitt minne får sköta resten, säger Alva Bäcklund.

Barnboksförfattaren Bisse Falk läser berättelser.
Denice Fredriksson och Alicia Lundén målar av varandra.
Julia Zoltek lyssnar på andras berättelser.

Mer läsning

Annons