Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dömdes till fängelse efter mordet

Den tekniska bevisningen visade att mordet på Thomas Gröndahl var planerat och avsiktligt. De skyldiga avslöjades av telefonnätverket de upprättat.

Annons
En bild från rättegången i tingsrätten, som utspelade sig sommaren 2010. Änkans syster, som dömdes för medhjälp, döljer sitt ansikte för kameran.

Den 27 april hittades Thomas Gröndahl död utanför sin mors hem. Skjuten med en pistol när han försökt fly undan sin mördare som väntat på honom i hans hus.

I Fagersta blev den nu pensionerade polisen Sven-Olof Söderberg spaningsledare för vad som skulle bli det mest tekniskt omfattande fallet i hans karriär.

– Det var uppenbart att det rörde sig om ett mord. Därom var det ingen tvekan, säger Sven-Olof Söderberg.

Redan tidigt i utredningen växte ett spår som ledde över Östersjön mot Tallinn. Direkt när spaningsarbetet började läste polisen av telefonmasterna i närheten och såg ett par estländska nummer som stack ut.

– Vi fick fram att de rörde sig till Tallinn. Vi visste att telefonerna varit här men inte vilka som hållit i telefonerna, säger Sven-Olof Söderberg.

Det stod klart att Fagerstapolisen skulle behöva internationell hjälp. Knappt en vecka efter mordet hade Marianne Nordström och Ulrika Lindsö vid internationella åklagarkammaren i Stockholm tilldelats fallet.

– Även om vi inte var ända framme med klara misstankar var vi på det klara med att vi skulle behöva de internationella kontakterna för att komma till Tallinn, säger Sven-Olof Söderberg.

Tack vare övervakningsfilmer som polisen fick ut från färjan och bensinmackar kunde de se vilka som använt telefonerna. En förundersökning startades i Estland och utredningen smalnade av till fyra personer.

Armeniske Arkadi Mkrtchyan hade tillsammans med sin förra flickvän åkt till Fagersta och tillbaka till Tallinn. Han hade använt sin telefon till att ringa två andra nummer i Tallinn.

Det skulle visa sig att dessa tre telefoner bildade ett telefonnätverk. Och de andra två telefonerna tillhörde Thomas Gröndahls änka och hennes syster, tillika Arkadi Mkrtchyans fru.

– För att man skulle kunna nå de här i Estland, var man tvungen att starta en förundersökning där för att få tillgång till tvångsmedel som avlyssningar. Den estniska polisen var oerhört tillmötesgående, säger Sven-Olof Söderberg.

I September 2009 greps änkan i Stockholm och de övriga tre greps av estnisk polis i Tallinn. Arkadi Mkrtchyan erkände mordet kort efter. Men han menade att de andra tre inte hade haft något med mordet att göra.

– Det svåraste var att knyta frun och systern till ett händelseförlopp när de inte var på plats. Att båda uppsåtligt medverkat till mord. Motivbilden blev viktig, säger Marianne Nordström.

I en av Västerås tingsrätts längsta rättegångar någonsin behövde åklagarna bevisa att sammansvärjningens motiv för mordet var ekonomiska.

Vid tiden för domen uppskattades Thomas Gröndahls förmögenhet till över 50 miljoner kronor. Åklagarna menade att syftet till mordet var att komma över förmögenheten genom arv.

Thomas Gröndahl hade försörjt sin fru med underhåll sedan deras äktenskap började. Men tiden före mordet hade han uttryckt till vänner att han tyckte att hon gjorde av med för mycket pengar.

– Sinsemellan gick inte deras motiv till varför de blivit inblandade ihop. Och den person som skulle haft motiv, uppgav ett annat motiv. Det föll tillbaka på dem själva, säger Marianne Nordström.

För Arkadis del menade han att motivet till mordet var en abort som Thomas Gröndahl förmått änkans syster att göra. Det sades dock emot av änkan och hennes syster som menade att även om Thomas hjälpt till, så var aborten frivillig.

Han sa under förhör att han vilselett änkan och hans fru att inbrottet handlade om att stjäla en kassa med kontanter i Gröndahls hus.

Änkan och hennes syster ändrade sig i rätten och gick från att hävda okunskap till att de var med på inbrottet.

Det hade varit anledningen till att de stöttat mördaren med kunskap om bland annat var extranyckeln till huset låg.

Dock visade den tekniska undersökningen att mördaren hade spenderat många fler timmar i huset än vad som var nödvändigt för stölden.

Arkadi Mkrtchyan dömdes för mord. Änkan och änkans syster dömdes för medhjälp till mord och Arkadis förra flickvän dömdes för skyddande av brottsling, grovt brott.

Mordet på Thomas Gröndahl blev väldigt medialt uppmärksammat.

Hans livsverk, Oljetransporter i Fagersta AB, är i konkurs och ser nu ut att avvecklas. I januari kommer konkursbouppteckningen. Än i dag kastar mordet sin skugga över Fagersta.

Läs även den första delen om mordet på Thomas Gröndahl.

Livstid och utvisning

Arkadi Mkrtchyan dömdes till livstids fängelse för mord samt utvisning.

Änkan dömdes till 10 års fängelse för medhjälp till mord samt utvisning.

Hennes syster dömdes till 10 års fängelse för medhjälp till mord samt utvisning. De tre fick betala 170 933 kronor i skadestånd.

Arkadis förra flickvän dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Mer läsning

Annons