Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gasol, kol eller el?

FP gjorde en snabbkoll i stan och hittade grillar i alla prislägen.

Annons
Michael Sävenmo, köttansvarig på Ica Centrum, grillar minst ett par gånger i veckan och han varierar med nötkött, fläskkött, lamm och kyckling.

Som köttansvarig i en mataffär vet Michael Sävenmo också vad som lämpar sig bäst att grilla. Men han har stor variation på grillmaten. Allt från nöt, lamm, fläsk och kyckling.

– Jag tycker om vanlig karré, flankstek, entrecote och gärna lamm. Inte biff, den blir lätt för hård.

– Ett tips är att bulta ut en fläskfilé så att den blir riktigt lång, och bred som en handflata. Den blir riktigt mör när man har sönder fibrerna.

I dag finns ett stort sortiment av gasol- och elgrillar på marknaden, men för Michael är det ingen tvekan. Det ska vara kol eller briketter.

– Det blir en annan smak på köttet med kol, säger han.

– Men inte tändvätska, det tar köttet smak av.

Lock eller inte?

– När jag grillar skivat har jag aldrig locket på.  Men med lång grilltid för exempelvis hel kyckling och annat helgrillat stänger jag locket och drar kolet åt sidan.

Då är det viktigt med termometer, menar han.

– Grillar jag skivat och spett går jag mer på känsla.

Det är viktigt att nöt och lamm är riktigt rosa, och är det en röd rand kvar så är inte det hela världen, tycker Michael.

– Blir det helt genomstekt är det förstört.

Gasolgrill. Landmann Taurus Smoker med rökdel, Elon, kostar 2 495 kronor.
Klotgrill. Landmann, Elon, 899 kronor.
Gasolgrill. Landmann Grillchef med tre brännare, Elkedjan, 1 795 kronor.
Picknicgrill. Hampton, Coop, 199 kronor.
Elgrill. Tristar, Elkedjan, 999 kronor.
Gasolgrill. Landmann med fyra brännare, gjutjärnsgaller och sidobrännare, Elon 4 995 kronor.

Expertens grilltips

Michael Sävenmo använder ofta termometer för att få rätta smaken och konsistensen på köttet.

Temperaturer på nötkött och lamm tycker han ska vara 58-59 grader.

– Då är köttet riktigt rosa.

Helgrillat fläskkött bör vara strax över 70 grader, och kyckling cirka 80 grader för att bli genomgrillat.

Skivat kött grillar Michael två till fyra minuter på varje sida, beroende på tjocklek och typen av kött. Nöt går snabbast.

– Nöt och lamm får inte bli helt genomstekt, då är det förstört. Då kan man lika gärna äta slottsstek.

Michael gör sina egna marinader, och grunden är alltid densamma.

– Jag använder tomatpuré, olivolja, ljus soja och en skvätt rödvin.

Till kyckling och fläskkött smaksätter han gärna med rosmarin och lite extra svartpeppar. Ofta lite vitlök.

– Till kyckling är det gott med ett par skedar apelsinmarmelad. Det passar bra ihop, men man kan krydda med det man tycker om.

Michael tycker att kycklinglårfilé är utmärkt att grilla.

– Man fyller filéerna med något gott och trär dem på spett.

Grillmaten lägger han i marinad en till två timmar. Men köttet bör torkas av något innan det läggs på grillen. Detta för att undvika alltför mycket dropp på elden.

Till grillad mat ska det alltid vara grillade grönsaker, anser Michael.

Mycket grönt går utmärkt att grilla, och sparris är en favoriterna vad gäller gröna tillbehör.

Mer läsning

Annons