Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundskolan i Fagersta sämst i länet

Föräldrarna har sagt sitt – grundskolan hänger inte med. En undersökning placerar Fagersta på plats 286 av landets 290 kommuner.

Annons
Fagerstas skolor hamnar i botten i en undersökning som utgår från ett föräldraperspektiv.

Det är föräldraalliansens grundskoleindex som visar resultaten. Undersöknigen utgår från ett föräldraperspektiv där fyra kvalitetsområden ingår; måluppfyllelse, pedagogisk personal, hälso- och studiefrämjande resurser samt fritidshemmen.

Dessa beräkningar läggs samman till ett samlat kvalitetsindex för grundskolan i varje kommun.

– Vi är medvetna om att vi inte har ett bra resultat när det kommer till måluppfyllelsen rent betygsmässigt. Men det dåliga resultatet beror på flera olika orsaker, säger Kickie Svensson.

– Om vi räknar bort nyanlända som inte varit här i längre än fyra år och de ungdomar som knappt går till skolan på grund av någon anledning får 95 procent av alla elever på Risbroskolan godkänt. Man måste ha i beaktande att det inte är lätt att uppnå godkänt i alla ämnen när man inte kommer ifrån Sverige, säger hon.

Fortlöpande arbetar kommunen och skolorna hårt för att utveckla de olika kvalitetsområdena. Men det finns en hel del hinder på vägen som gör det svårt.

– När det kommer till att hitta kompetent personal är det väldigt svårt. När lärare slutar är rekryteringsprocessen utmanande – det finns inte tillräckligt många personer med rätt utbildning i ryggen som vill arbeta i kommunen. Vi försöker, men det är helt enkelt väldigt svårt att rekrytera pedagogisk personal till Fagersta, säger Svensson.

Angående hälso- och studiefrämjande resurser ligger kommunen i framkant, menar Kickie Svensson.

– Vi satsar väldigt hårt på just den här biten för att alla ska kunna få det stöd som de behöver. Vi vill att alla ska känna sig trygga i miljön på skolan, säger hon och tillägger:

– Från och med 1 januari kommer varje skola i kommunen ha varsin kurator, vilket vi tror är väldigt viktigt för eleverna.

Även Skinnskatteberg har ett dåligt grundskoleindex. I undersökningen hamnar de på plats 225.

Norberg placerar sig dock högre upp på listan. Kommunen parkerar på plats 72 och har klättrat 36 placeringar bland alla kommuner från förra årets undersökning.

Bland Västmanlands alla kommuner ligger Fagersta i botten.

– Vi gör även föräldraenkäter varje år i årskurs tre, fem, sju och nio för att ta vara på föräldrarnas åsikter om skolan och utveckla vårat arbete, säger Svensson.

Norberg hamnar näst högst upp på listan bland Västmanlands grundskolor. Bara Kungsör är bätttre.

Så ser rankingen ut i länet

Här är rankinglistan av grundskolorna i Västmanlands län.

1) Kungsör, plats 66 på den totala listan.

2) Norberg, plats 72 på den totala listan.

3) Arboga, plats 90 på den totala listan.

4) Hallstahammar, plats 139 på den totala listan.

5) Sala, plats 169 på den totala listan.

6) Västerås, plats 214 på den totala listan.

7) Skinnskatteberg, plats 225 på den totala listan.

8) Surahammar, plats 228 på den totala listan.

9) Köping, plats 250 på den totala listan.

10) Fagersta, plats 286 på den totala listan.

Mer läsning

Annons