Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunborg Hansson kom till ett ofärdigt hem

Gunborg Hansson, 93 år, blev hemskickad från sjukhuset efter ett benbrott. Trots att hennes villa inte var anpassad – något som anhöriga hade varnat för. – Jag blev jätteupprörd, säger Gunborgs dotter Birgitta Lindberg.

Annons
Gunborg Hansson, till vänster, bor nu tillfälligt på Solliden i väntan på att anhöriga ska anpassa hennes villa. ”Att bara skicka hem mig, det var så konstigt”, säger Gunborg. Här sitter hon med grannen och vännen Kristina Forsgren.

Västanforsbon Gunborg Hansson har alltid klarat sig utan hemtjänst. Men i början av mars bröt hon benet efter att ha halkat. Nu kan hon inte längre gå upp till sovrummet på övervåningen.

Gunborg låg i drygt tre veckor på sjukhus – först i Västerås och sedan i Fagersta.

På ett vårdplaneringsmöte – som ingen av de anhöriga blivit kallad till – bestämde kommunanställda tillsammans med landstingspersonal att Gunborg skulle komma hem.

– Att inte kalla någon anhörig till vårdplaneringen, det är helt galet, säger Gunborgs svärdotter Barbro Hansson.

Mindre än en vecka efter mötet kom Gunborg till sin villa igen.

– Problemet var att inget var löst hemma hos mamma när hon skulle få komma hem, säger Birgitta Lindberg.

– Vi har hela tiden sagt att vi behöver några veckor på oss för att ställa i ordning allt hemma hos Gunborg, säger Barbro Hansson.

De anhöriga hade bett om en korttidsplats för Gunborg så att de kunde få tid till att göra i ordning. Men den här önskan hörsammades alltså inte av Fagersta kommun.

93-åringen kom hem två timmar innan utsatt tid. De anhöriga visste inte vad som pågick. Kommunens plan var att placera resårmadrassen från Gunborgs dubbelsäng i vardagsrummet. Kommunen hade redan, utan anhörigas vetskap, beställt fyra sängben i Gunborgs namn – för att kunna bygga om sängen.

Med Gunborg sittande i köket gick två personer från ett Fagerstaföretag upp till hennes sovrum för att demontera sängen.

Tack vare en granne fick Barbro Hansson veta vad som pågick. Hon tog sig till villan och kunde avstyra planerna.

– Sängen skulle bli för låg och den är 30 år gammal, vilket skick är madrassen i då? Hur tänkte de egentligen?, säger Barbro Hansson.

Efter flera timmars osäkerhet och förvirring i Gunborgs hem togs hon ändå till en korttidsboendeplats på Solliden.

Gunborgs dotter Birgitta låg på sjukhus efter en akut operation och fick i efter handhöra vad som hänt av Barbro.

– Jag blev jätteupprörd. Det kändes som att kommunen inte lyssnar på vad man säger, menar Birgitta.

I dag ska familjen träffa en representant från kommunen för att prata om hur Gunborgs hem ska anpassas. Själv önskar hon att snart få komma hem igen:

– Jag hoppas att jag kan bo hemma så länge som jag kan gå skapligt. För det är så skönt att kunna gå ut i trädgården på sommaren.

Läs också:  Kan ha brutit mot lagen - på flera sätt

Kommunens svar:  Kommunen ser över sina rutiner

Mer läsning

Annons