Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är turisten som blev volontär

En solsemester slutade med att hjälpa andra. På två dagar drog tjugotreåriga Olle Palonto från Fagersta i gång ett volontärprojekt för att bistå människor i Gambia. Det kallas i dag för The EMMA Project. 

Annons

Fagersta. Efter en intensiv studieperiod bestämde sig Olle Palonto för att åka på semester. Resmålet blev Afrika och närmare bestämt Gambia.

– Jag var skoltrött och ville resa till ett solsäkert land för att koppla av lite, säger Olle Palonto.

På hotellet Olle hamnade på arbetade en ordningsvakt som kallades Bless. Efter att ha pratat med Bless följde han med honom för att ta del av en annan del av Gambia – den inte alla turister ser.

– Jag fick se baksidan av Gambia, eller egentligen fick jag se hur de allra flesta invånare lever i landet, säger Olle Palonto och fortsätter:

–Vi besökte Fajekunda, en by cirka 35 minuter från turistresorten i Senegambia. Jag blev verkligen tagen av hur dåliga förhållanden familjerna levde under, säger han.

Olle postade några bilder från hans resa på Facebook och berättade om hur människorna levde i Fajekunda. Det ledde till att kompisen Emma Lindesjö hörde av sig och ville att Olle skulle köpa och skänka bort något till barnen i byn för hennes räkning.

–Jag tyckte att det var väldigt fint av henne, men tvekade lite först. Jag tänkte att hon lika gärna kunde skänka pengarna till Röda korset eller någon annan hjälpande organisation, säger Olle Palonto.

Efter några timmars funderande kom Olle underfund med att bland annat köpa 50 kilo ris till en fattig familj för pengarna.

– Jag mådde väldigt bra av att ge bort något till några mindre lyckligt lottade. Därför hörde jag av mig till min familj, och genast hade jag tillräckligt mycket pengar för att finansiera ett barns skolavgifter i ett helt år, säger han.

Med mersmak för att bistå människorna skickade han ut en förfrågan på Facebook om någon ville skänka och bidra till volontärsarbetet.

– Efter två dagar hade jag över 10 000 kronor på kontot. Och i dag har vi bland annat skänkt elva säckar ris på 50 kilo styck, 875 skolpaket innehållande block och pennor, skolavgifter i ett år för fem barn och tio liter matolja till olika familjer, säger han.

I dag kallas arbetet för The EMMA Project efter Emma Lindesjö som fick Olle att börja bistå människorna.

– Det var hennes idé, jag tog det bara vidare. Vi planerar att fortsätta och utveckla projektet. Vi ska försöka jobba längre framåt och hjälpa familjer i behov på ett långsiktigt plan, säger han.

På Facebook har projektet över 600 medlemmar som stöttar och bidrar till projektet. Den 8 april kommer Olle Palonto göra samma resa en gång till. Då är vem som helst välkommen att följa med och hjälpa projektet och människorna.

Mer läsning

Annons