Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han strävar efter att skapa tidlös rock 'n' roll

Fagersta-Posten tog ett snack med Nicke Andersson från Imperial State Electric inför spelningen tillsammans med metalbandet Bombus i helgen på Götis. Trots att återföreningen med Hellacopters i somras var kul, är det ändå det albumaktuella Imperial State Electric som är huvudsysslan.

Annons

Nicke Andersson har spelat ett par gånger i Fagersta vill han minnas. Ett av dem ska sträcka sig så långt tillbaka som 1993 när han var trummis i Entombed. På lördag spelar han med sitt band Imperial State Electric på Mikisklubben tillsammans med Göteborgsbandet Bombus.

Läs också: Götis renoverar ända in i kaklet

–Det känns bra. Kan inte minnas när jag var i Fagersta sist. Vi tänker ju så klart på The Hives när man tänker Fagersta, säger Nicke Andersson.

–Vi känner The Hives ganska bra. Vi spelade med varandra redan 2002 kanske? Då var de ju förband till oss. Nicke kommer kanske, jag vet inte vilka som är hemma, men honom har jag pratat med, säger han.

Nicke Andersson frontade tidigare The Hellacopters som lade ner år 2008. I år gjorde dem dock en återförening på Sweden rock festival.

–Det var så pass kul att vi kommer göra fler nästa sommar. Men Imperial är min huvudsyssla. Jag har lärt mig att inte säga nej ifall jag skulle ångra mig. Jag håller dörrarna lite öppna, säger Nicke Andersson.

Läs också: Götis förbereder med 700 sushibitar

Imperial State Electric har nyligen släppt sitt senaste album "All Through The Night". Sångaren Nicke Andersson har minst sagt hållt ett högt tempo gällande sin musikproduktion. Sedan bandet startade 2010 har de släppt hela fem album. Man kan undra hur det kommer sig att han är så produktiv.

–Det beror på vad man jämför med. Jämför man med hur alla artister gjorde på 70-talet så var ju alla det. Jag är fortfarande så fascinerad av musik och det i sig gör att jag fortfarande är nyfiken. Jag är intresserad av ljud. Jag tycker det är fantastisk att hitta ett ackord som jag inte kände till tidigare, säger Nicke Andersson.

Hur är skillnaden att spela i Imperial State Electric jämförelsevis med Hellacopters?

–Största skillnaden är att jag spelar med tre andra människor. På avstånd tycker vissa kanske att det är typ samma sak. Men det är ganska många skillnader. Det är ett nytt sätt att hantera rockmusiken på något sätt. Det är kanske lite mindre strama ramar än Hellacopters, sen är inte det ena bättre än det andra. Den senaste Imperial skivan skulle Hellacopters absolut inte kunnat ha gjort. Det skulle inte ha passat konceptet, säger Nicke Andersson.

Till helgens spelning kommer Imperial State Electric spela efter Bombus. Samarbetet med dem började under hösten och de går tillsammans under namnet Weekend Warriors.

–Vi har kört med dem nu i höst. Förutom att vi båda är två bra liveband så har vi ju samma manager. Så det är ju största. Det funkar skitbra. Det finns lite skillnader musikmässigt. De är lite tuffare än oss också, vi är också tuffa men vi behöver inte vara det, säger han.

Ser du fram emot spelningen på lördag i Fagersta?

–Ja, nu har vi ju inte spelat på två veckor så det gör jag verkligen. Jag tycker att vi spelar rockmusik som inte så många andra gör i dag. Det är ju väldigt mycket energi. Man kommer ju inte ha tråkigt. Jag vet inte exakt hur kvällen kommer bli, men jag tror det blir skitbra. Det brukar det bli.

Du lägger ner mycket tid och energi på din musik, när känner du att får belöningen för den möda du lägger ner?

–När jag har färdigställt nåt. Den kreativa processen har alltid varit viktigt för mig. Jag gillar ju att turnera, men det pågår ju inte under så lång tid. Det är mycket intressantare att skapa nåt, säger Nicke Andersson.

Nicke Andersson är inte mycket för den musiken vi hör i dag på radion. Själv strävar han efter att skapa tidlös musik.

– Hellre klassiker än klyscha, så ser ju jag på det. Originalitet för mig är helt meningslöst om det inte är bra. Jag tycker att en låt ska hålla om 20 år. Alla klassiska skivor kan du lyssna på när som helst. Utgångspunkten är att det inte ska låta daterat, det kommer ju allt du hör på radio i dag att göra. Tidlös rock n’ roll, det vill jag ha. Är det så för mig så är jag nöjd, säger Nicke Andersson.

Mer läsning

Annons