Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tvingades fly efter dödshoten

Dödshot tvingade Ali att fly från Syrien. I trettio dagar befann han sig på flykt. Kvar i världens värsta humanitära kris är hans familj.

Annons
Ali säger att Sverige tagit emot honom med öppna armar.

Fagersta. Mer än 14 miljoner barn lider i krisens Syrien efter fyra års krig. Många saknar vatten och mat, hem och skolgång och har bevittnat ohyggliga scener. En av de som lyckats ta sig från kriget är Ali. Men att ta det beslutet var allt annat än lätt.

– Min familj är kvar i Damaskus. Min syster och hennes barn flyr till havs, men jag har inte hört något på länge, säger Ali och hans bruna vänliga ögon blir glansiga.

Det var för två år sedan som Ali lämnade hela sitt liv i hopp om att kunna rädda sina barn efter dödshot han mottagit. Flykten tog över trettio dagar och kantades av ångest, frustration, rädsla och slutligen en lättnad.

– Sverige öppnade sina armar för mig och på tre månader var jag klar med mina studier på SFI (Svenska för invandrare), säger Ali.

Genom en praktikplats lärde Ali känna Fagerstabon Niklas, som även i dag hjälper honom att integrera sig i samhället.

– Jag har lärt mig om hans kultur och han har lärt sig om min. Det finns mycket man kan göra för att hjälpa och se till så att integreringen fungerar. Integrationspolitiken är en sak, men det går faktiskt att göra mycket bara som medmänniska, säger Niklas.

– Efter praktiken och SFI hände inte så mycket. Jag har ingen annan än Niklas att prata svenska med. Svenskar är vänliga, men det är svårt att säga mer än ”Hej” och ”Hej då”. Det utvecklas man inte av, säger Ali.

Efter ett år av förtvivlan och saknad efter sina barn och fru, kom 2013 beslutet att alla syrier som kommer till Sverige får permanent uppehållstillstånd. Därefter kom frun och barnen hit.

– Det går inte att beskriva med ord, säger Ali och i samma stund stormar hans 6-årige son in i vardagsrummet.

Han ler stort, säger hej och kramar hårt om sin pappa.

– Han tycker om skolan och älskar att spela fotboll. Hans lärare säger att han är mycket duktig att spela, säger Ali och ler mot sin son.

I dag bor familjen i en rymlig lägenhet, spartanskt inrett, men ändå så varm.

– Att fly var det svåraste beslutet jag någonsin tagit. Att lämna min familj, mina vänner och släkt. Att lämna allt. Men när de är här känner jag att det var det enda rätta. Jag är så tacksam. Nu kan mina barn få den framtid som de förtjänar.

Vad kan Sverige göra för att hjälpa flyktingar?

– Sverige är ett bra land, snälla och gör mycket. Men vatten, mat och kläder behövs, säger Ali.

De som lyckas fly och ta sig till Sverige. Vad behöver de göra?

– Lära sig språket. Utan språk inget jobb. Utan jobb, inga pengar. Och lära sig lagar och betala skatt. Som alla måste göra, säger Ali.

Fotnot: Ali och Niklas heter egentligen något annat.

Kriget i Syrien

2011:

I Mellanöstern växer de folkliga protesterna mot de auktoritära regimerna, den arabiska våren är i gång. Demonstranterna kräver ökade medborgerliga rättigheter.

I Syrien styr Bashar al-Assad och han försöker slå ned protesterna. Antalet dödade stiger snabbt. Den väpnade motståndsgruppen Fria Syriska armén bildas i juli 2011.

2012:

I mars 2012 har våldsamheterna lett till att 8 000 människor dödats, enligt FN. Rebeller och regeringssoldater angriper varandra. Fler rebellgrupper bildas. FN rapporterar att kriget blir mer sekteristiskt och att den etnisk-religiösa splittring lockar utlänningar att delta.

2013:

60 000 personer har dödats sedan våldsamheterna startade, uppger FN i januari 2013.

Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) har gett sig in i kriget. Fria syriska armén tar avstånd från IS. Olika rebellgrupper rapporteras strida militärt mot varandra.

2014: En fredskonferens hålls mellan regimen och rebellerna. En del motståndsgrupper bojkottar dock samtalen. Parterna kommer i slutändan inte överens om någonting. IS utropar i juni ett kalifat i de områden av Syrien och Irak som kontrolleras av islamister. 191 000 människor har dött i kriget, uppger FN i augusti 2014.

2015:

Kriget pågår. Rapporter om krigsbrott och övergrepp fortsätter att komma in. 220 000 människor har dött i kriget, enligt FN. 4 miljoner har flytt Syrien. Dessutom är 7-8 miljoner på flykt inne i landet.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Mer läsning

Annons