Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt kritiserat schema slopas

Snart försvinner de delade turerna tillfälligt på sina håll inom Fagerstas äldrevård. Det tack vare ett nytt pilotprojekt. "Jag är jätteglad att vi äntligen kommer till skott", säger Anne-Marie Noppa, ordförande i Kommunal.

Annons
Åsa Dahlström, till vänster, och Ulrika Heydeck, längst till höger, arbetar på Stolpvreten och kommer att delta i projektet. Anne-Marie Noppa, Kommunal, i mitten.

Sjukfrånvaron sköt förra året i höjden inom hemtjänsten i Fagersta. En bidragande orsak är de delade turerna – som delar upp arbetsdagen i två pass och som i praktiken ofta innebär arbete från tidig morgon till sen kväll.

– Delade turer och långpass sliter oerhört hårt. Jag är jätteglad att vi äntligen kommer till skott med pilotprojektet, säger Anne-Marie Noppa.

Ja, för sedan i våras har en arbetsgrupp tittat på möjligheterna att minimera de delade turerna i Fagersta. Gruppens arbete har nu landat i ett pilotprojekt – till att börja med inom hemtjänst södra.

– Det är spännande. Men lite rädd är man ju: Tänk om arbetsgivaren efteråt säger att det inte löser något att ta bort delade turer, säger Ulrika Heydeck, som arbetar inom hemtjänst södra.

Pilotprojektet inleds i det kommande månadsskiftet. Schemat läggs som vanligt – med skillnaden att luckorna som uppstår fullt ut tillsätts av kommunens egna bemanningsanställda som vill gå upp i arbetstid i stället för att personalen ska behöva täcka upp med delade turer.

– Vi är väldigt styrda som det har varit. Vi lägger ett ”önskeschema” som fungerar till största del. Men vi blir påtvingade delade turer när schemat inte går ihop, säger Åsa Dahlström, hemtjänst södra.

Projektet kommer till att börja med att pågå under åtta veckor.

– Det är jättesvårt att se fördelar respektive nackdelar innan vi kör i skarpt läge för en period, säger Åsa Gustavsson, enhetschef på Solliden och som har varit med i arbetsgruppen.

Efter åttaveckorsperioden ska politiker och tjänstemän utvärdera projektets första fas.

För personalen inom äldrevården uppstår ett hål på eftermiddagarna, efter lunchen och innan kvällsmaten. I ett schema med minimerat antal delade turer måste hålet fyllas.

– Det handlar om att täcka upp jobb på eftermiddagarna. Till exempel med administrativa jobb eller gruppträffar, säger Gustavsson.

Utöver utmaningarna med schema finns det även andra fallgropar att hamna i för dem som vill ta bort delade turer. Luleå har fått dåligt rykte i fackliga kretsar sedan socialförvaltningen ersatte delade turer med tolvtimmarspass.

– Nu ligger det på cheferna att se till så att det inte blir så. Det har vi tagit med äldreomsorgschefen och politikerna i socialnämnden, säger Anne-Marie Noppa.

Läs mer: Fyra gånger fler sjukdagar än rikssnittet.

Fyra gånger så många sjukdagar

Förra året hade hemtjänst södra i Fagersta 32,6 sjukdagar per snittanställd. Det är drygt fyra gånger mer än rikssnittet för den kommunala sektorn på 7,84 sjukdagar.

Under den senaste schemaperioden över fyra veckor hade hemtjänst södra 61 delade turer, varav 54 på helger – fördelat på 34 personer.

Längre fram ska pilotprojektet i Fagersta testas också på Malmens våning fem och på LSS-boendet på Blankavägen.

Mer läsning

Annons