Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikopter vattenbombar elden

Räddningstjänsten har fått kontroll på största delen av skogsbranden. Men läget är osäkert: "Vädret och vindökning är största risken"

Annons
Bilden tagen under gårdagen.

Ungefär 15 personer från räddningstjänsten i Mälardalen och ytterligare 10 personer från markägaren bekämpar elden. Brandmännen riktar all kraft på att släcka ett hygge eftersom det sker en viss spridning därifrån. Elden i Surahammars kommun sprider sig mot områden som redan har eldhärjats och vinden är gynnsam, så spridningen har saktat av.

- För tillfället har vi kontroll på branden men det kan förändras. Vädret och vindökning är största risken, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Räddningstjänsten i Västerås.

Branden har lokaliserats till nordost om Seglingsberg, mellan Öjesjön och Långmossen.

Under de sista två timmarna i går kväll, innan mörkret föll, fick räddningstjänsten hjälp av en företagshelikopter. Den bombade elden med 500 liter vatten per vända och fortsatte släcka fram till 7-tiden i morse. Efter det tog en helikopter från försvarsmakten, en så kallad "Superpuma" hitflugen från Luleå, över släckningsarbetet. Den har en kapacitet på 2000 liter per vända, vilket innebär mycket bättre möjligheter att ta kontroll över elden.

Inga hus är hotade och inga personer är skadade i dagsläget.

KARIN GRAHN WETTER

Mer läsning

Annons