Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriksson undrar fortfarande

Stig Henriksson (V) var inte helt nöjd med det svar försvarsministern gav på hans fråga om brandbekämpande helikoptrar.

Annons
Stig Henriksson (V) påpekade att Sverige redan har ett beslut att modellerna Helikopter 14 och 16 ska kunna bistå med vattenbombning.

Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, frågade i en interpellation i förra veckan försvarsministern Peter Hultqvist (S) vad han tänker göra för att öka försvarets möjligheter att delta i större brandbekämpningar.

Peter Hultqvist, som besvarade interpellationen i fredags, vill inte föregå en statlig utredning som ska vara klar senast den 1 september 2015. Den ska användas i regeringens arbete för att öka samhällets förmåga att förebygga och hantera allvarliga olyckor och kriser.

– Inget behöver utredas, det finns gamla beslut om att Helikopter 14 och 16 ska användas i brandbekämpning. Av 18 stycken Helikopter 14, är bara 7 levererade. De skulle varit levererade 2009 men nu väntas slutdatum bli 2018, säger Stig Henriksson, som under debatten menade att frågan kvarstår vad försvarsministern vill göra för att de befintliga helikoptrarna är rätt utrustade och besättningen rätt övad och utbildad.

Mer läsning

Annons