Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kostnader leder till sparkrav

Socialnämnden i Fagersta väntas gå back 2,7 miljoner kronor och måste spara. Till hösten kommer sparförslagen att vara utarbetade.

Annons

Fagersta. De röda siffrorna beror till stor del på att vård och omsorg enligt prognosen gör ett underskott i år på 8,4 miljoner kronor.

– Vi har fler klienter och det blir ett ökat personalbehov. Då var vi tvungna att tillsätta fler resurser, säger förvaltningschefen Hisham Törnvall.

Enligt honom beror det ökade behovet på att vård och omsorg under våren haft tre ”väldigt krävande ärenden”.

– Det rör sig om klienter i äldreomsorgen som behöver tillsyn dygnet runt av ett par personer, säger Törnvall.

På grund av de ökade kostnaderna måste socialnämnden spara.

– Vi ska titta på om vi kan trimma något som inte är lagstadgat. Men det är jättesvårt att säga vad än, det är inte förankrat bland personalen eller politikerna, säger Törnvall.

Till sådant som inte är lagstadgad hör förebyggande arbete, till exempel rådgivning.

Förvaltningen kommer också att möta de röda siffrorna på ett annat sätt. Nämligen med en förfrågan till kommunstyrelsen.

– Det handlar om att se om det är möjligt att få mer resurser. Vi har ökade kostnader och fler klienter, säger Törnvall.

Sparåtgärderna ska presenteras snarast. Enligt Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande, måste de ligga på bordet vid nästa kommunstyrelse i september.

Flera orsaker till röda siffror

Flera av socialnämndens områden går enligt prognosen back i år.

Vård och omsorg går mot ett underskott på 8,4 miljoner kronor och individ och familjeomsorgen går minus 1,4 miljoner. Det underskottet är orsakat främst av placeringar på HVB-hem både för barn och vuxna.

Försörjning och arbete visar ett underskott på cirka 1,6 miljoner, på grund av ökat antal personer inom alltjänst.

Mer läsning

Annons