Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon spanar in oroligt val

Stora förberedelser väntar Anna Wallén (S), en av sju svenska valobservatörer på plats. ”Det är ett historiskt parlamentsval”, säger hon.

Annons
Anna Wallén (S), riksdagsledamot och uppväxt i Fagersta, är på plats i Ukraina som en av sju valobservatörer från Sverige.

På söndag röstar Ukraina fram ett nytt parlament, motsvarande den svenska riksdagen.

Oroligheterna i Ukraina de senaste månaderna gör valet extra intressant, tycker Fagerstabördiga riksdagsledamoten Anna Wallén, som nyligen valdes till en av sju svenska riksdagsrepresentanter i Ukraina och som landade i Kiev på torsdagen.

– Det är ett historiskt parlamentsval, med den situation vi har sett – går man mot ökad demokrati eller inte? Där har Ukraina gått bakåt. Demokratin hamnar ofta i skymundan vid väpnade konflikter, säger hon.

Som valobservatör tittar Anna Wallén, tillsammans med observatörer från 55 andra länder, på om reglerna kring valet följs.

– Man griper inte in, om man ser något som inte går rätt till. Men dagen efter valet rapporterar vi om vad vi har sett, sammantaget från alla ställen vi varit i Ukraina.

Hur många vallokaler eller var i landet de ska åka kan Anna Wallén inte berätta.

– Det är väldiga säkerhetsrestriktioner. Ingen ska känna till vilka vallokaler vi ska besöka, säger hon.

Före valet på söndag ska Anna Wallén och de andra möta bland annat ukrainska politiker och journalister.

– Det är viktigt att vara uppdaterad om det politiska läget och vilka frågor som är viktiga inför valet, säger Anna Wallén.

Mer läsning

Annons