Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotfull man spred skräck på sjukhuset

En misstänkt drogpåverkad man tog sig in i ett patientrum på Bergslagssjukhuset. Mannen slog sönder saker medan Lillie Fogelberg satt försvarslös i en stol bredvid. "Det var förfärligt", säger hon.

Annons
Lillie Fogelberg berättar att det var riktigt otrevligt när hon fick besök på sjukhusrummet av en misstänkt drogpåverkad man.

Fagersta. Det var tidigt på fredagskvällen som tre personer, som är kända av polisen, gick in på sjukhusets vårdavdelning.

En av dem var en man som visade tydliga tecken på att vara påverkad, enligt polisen. Nu misstänker polisen att han hade tagit den ökända drogen MDPV.

Patienten Lillie Fogelberg, som råkat ut för en trafikolycka och har svårt att röra sig, hörde en massa oljud och skrik när trion kom.

Plötsligt svängde mannen och de andra personerna in på hennes rum.

– Han kom infarandes och slängde sig på min säng, säger hon.

Lillie Fogelberg satt i en stol bredvid sängen. Hon säger att mannen såg påverkad ut, att han sparkade på en panel och fick tag i en hårfön som han viftade med.

– Jag var skiträdd, rent ut sagt, säger Lillie.

Hon berättar att mannen inte hotade henne, men att situationen i sig var väldigt hotfull.

– Jag var försvarslös. Jag önskade att jag var osynlig.

Efter cirka tio minuter kom en man som varit på en annan sjukhusavdelning och hejdade den misstänkt drogade mannen.

Personalen på vårdavdelningen larmade polisen när trion dök upp. Men det tog nästan en timme innan någon patrull var på plats.

– Får det vara så? Det ska inte ta så lång tid, säger Lillie Fogelberg.

Lillies rumskamrat Susan Edvardsson blev bestulen på mobiltelefon och plånbok i samband med tumultet. Hon var inte inne på rummet när trion var där men hon hörde däremot vad som hände. Efteråt har hon haft svårt att sova och känt oro.

– Herregud, man ska känna sig säker på ett sjukhus, säger hon.

– Det är under all kritik att polisen inte kom tidigare än de gjorde, tillägger Susan Edvardsson.

Lennart Nyman, verksamhetschef på Mitt hjärta, konstaterar att ingen person skadades, men att mycket vandaliserats. Han tycker det är väldigt olyckligt att polisen inte kom tidigare.

– När man ringer från en vårdinrättning och inte får respons på så lång tid är det så klart en väldig osäkerhet som inträder, säger Lennart Nyman.

Kunde ni ha gjort något för att förhindra det här?

– Det som hade kunnat göra skillnad var om dörren in till avdelningen varit stängd. Anledningen till att den inte var det är att det var under anhörigas besökstid.

I framtiden ska dörrarna låsas redan vid 16-tiden.

– Vi har inte reflekterat över att en sådan här händelse skulle kunna inträffa tidigare, säger Lennart Nyman.

Det tog cirka 45 minuter från larmsamtalet från Bergslagssjukhuset till att en polispatrull var på plats, enligt polisen.

– Jag har aldrig varit med om att tagit så här lång tid i sådant här ärende, säger Peter Jonsson, biträdande chef på länskommunikationscentralen.

Normalt sett går det snabbare, påpekar han.

– Bekymret var att Fagerstabilen var upptagen, så vi fick skicka bilar från Sala, säger han.

Polisen förstod genast allvaret och ärendet var högprioriterat. Tre polisbilar beordrades till Fagersta.

– Vi har naturligtvis full förståelse för att patienter, anhöriga och personal tycker att det här är oerhört lång tid, säger Peter Jonsson.

Han tror inte att polisen kunde gjort något annorlunda utan menar att man hade maximal otur i det här fallet.

Den misstänkt påverkade mannen fördes i väg med ambulans för att få vård. Det är oklart vilka brott han eventuellt är misstänkt för.

Mer läsning

Annons