Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVB i Västanfors får grönt ljus

Företaget som vill starta HVB i Västanfors har fått bygglov.

Annons

Ett privat bolag vill starta Hem för vård eller boende för ensamkommande flyktingungdomar i Västanfors, i det gamla pensionatet Rosenlund.

Nu har Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd gett klartecken för boendet. Detta trots flera kritiska yttranden. Bland annat från Fagersta kommun.

- Vårt uppdrag är att bedöma utifrån lagstiftningen om det går att förändra fastigheten och använda den som boende, säger Susanne Berger (S), ordförande i Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd.

Det jakande beslutet grundas enligt Berger på bedömningar enligt plan- och bygglagen.

Fagersta kommun avråder från HVB. Hur ser nämnden på det yttrandet?

- Vi förstår kommunens situation men det är olika lagstiftningar. Mottagande av flyktingar, det är Migrationsverkets fråga. Det är inte en bygglovsfråga, säger Berger.

Hon fortsätter:

- Kommunen hade också synpunkter på lokalen. I det hänseendet så gäller det att alla byggtekniska villkor och brandsäkerhetsvillkor ska uppfyllas innan de får ta en lokal i anspråk.

Bolaget som vill starta HVB har nu fått startbesked för att börja ändra i lokalen och anpassa den för HVB. Den processen sköts i samråd med personal från Västmanland Dalarna miljö- och byggförvaltning.

- Det handlar om att man i samråd med byggherren går igenom kritiska punkter så att de uppfyller alla krav på säkerhet och hälsa. Under handläggningstiden gör vi också besök på platsen, säger Ingalis Morfeldt, plan- och byggchef på Västmanland Dalarna miljö- och byggförvaltning.

I den här processen brukar sällan eller aldrig några oöverstigliga hinder uppstå.

- Allt brukar gå att lösa, det är mer eller mindre insatser som man behöver göra. Ytterst är den ekonomiska konsekvensen oftast det begränsande, säger Morfeldt.

Mer läsning

Annons