Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen barnvård före september

Ända fram till september finns ingen vård i Fagersta för sjuka barn. Barnmottagningen håller stängt längre än vanligt i år. Orsaken är att sjuksköterskan har sagt upp sig.

Annons

I vanliga fall är barnmottagningen stängd när sjuksköterskan som arbetar där har haft semester. Men i år hålls dörrarna låsta några månader extra.

– Sjuksköterskan har sagt upp sig. Så det blir stängt längre än normalt. Men vi försöker rekrytera en ny och hoppas öppna igen i september, säger Peter Jotorp, chef för barnklinikerna i Landstinget Västmanland.

Sjuksköterskan på barnmottagningen har arbetat halvtid. Att tidigare år hitta någon vikarie under hennes semesterledighet har visat sig vara ett omöjligt uppdrag.

– Det är jättesvårt, vi har svårt att bemanna barnkliniken i Västerås under sommaren – vi löser det med mottagningspersonal från annat håll, säger Jotorp.

Fagerstaföräldrar med sjuka barn hänvisas till vårdnumret 1177 om barnet inte är akut sjukt. Annars gäller larmnumret 112. I Västerås och Avesta finns akutmottagningar och barnmottagningen i Västerås är öppen hela sommaren.

Om barnet inte är akut sjukt bör föräldrar inte ringa 112.

– I dagens samhälle finns en onödigt stor rädsla för feber, det är sannolikt något nyttigt för att bekämpa en infektion. Men föräldrar som är osäkra får gärna ringa 1177 och diskutera barnets tillstånd, säger Jotorp.

Bergslagssjukhusets barnavårdscentral har öppet på vardagar under hela sommaren.

Mer läsning

Annons