Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid: "Jag fick inte vara med på offentligt sammanträde"

Fagerstabon Ingrid Asplund ville lyssna på ett offentligt sammanträde i torsdags, men anser sig fått kalla handen och blivit avhyst från platsen. Ordförande för NVK menar att allt har gått rätt till men öppnar för att se över annonserna, inbjudningarna till offentliga sammanträden om de missförstås.

Annons

Ingrid Asplund kände sig avhyst när hon ville lyssna när NVK hade möte.

–Stig Bergman måste väl ha vetat vad han har undertecknat för något? Han har ju skrivit under annonsen, säger Ingrid Asplund.

I inbjudan till mötet, en annons i tidningen, står det offentligt sammanträde i rubriken och klockan 14.00-14.45 hålles allmänhetens frågestund.

–Det borde väl innebära att jag får vara med på hela mötet och just den där punkten har man möjlighet att ställa frågor, säger Ingrid Asplund.

Ingrid Asplund berättar att hon satte sig utanför sessionssalen och inväntade mötet. En person som hade anknytning till mötet släppte in henne när hon presenterat sig och frågade var hon kunde sitta. Hon fick anvisning att sitta vid samma bord som ledamöterna.

Mötet började och Ingrid Asplund uppfattar det som att de började med upprop.

–Efter det vände alla politiker sig och tittade på mig. Jag sa till dem: Då förväntar ni att jag ska säga något. Jag presenterade mig och sa att jag ser att ni har fått mycket papper, jag har inte fått några, jag är inte här för att ställa några frågor till er. Jag vill lyssna och bilda mig en uppfattning om vem av er som ska företräda mig. Eftersom jag är nyinflyttad känner jag inte till er ett dugg.

Ingrid Asplund fortsätter:

– Då sa ordförande till mig: Det här är inte att jämföra med ett kommunstyrelsemöte där man kan sitta med på hela mötet. Jag svarade att får jag inte sitta här och lyssna då är det lika bra jag går och då gjorde jag det. Ingen hejdade mig.

Hon berättar att hon var ledsen när hon gick från mötet.

– Det kändes som att jag kommit in i diktaturens högborg och där hade jag ingenting att göra. Jag tror inte att vårt kommunalråd vill se en engagerad medborgare knäckas.

Stig Bergman, ordförande NVK, menar att mötet har gått till helt i sin ordning.

Vad har du för kommentar till det här?

– Det är ju så att vi ajournerar mötet och då är det allmänhetens frågestund på budget och halvårsbokslut och är det inga fler frågor så återupptar vi mötet igen.

Är det inte väldigt viktigt för er med ett öppet bemötande för allmänhet som har tagit sig till era möten?

–Absolut, absolut det är viktigt.

Du upplever inte att den här personen avhyst?– Så var det ju inte att personen blev, vi ajournerar, mötet avbryts, då är det allmänhetens frågestund sedan återupptar vi mötet igen. Det är bara beklagligt om personen upplever det så. Det har aldrig varit så att man får sitta med hela mötet.

Finns det anledning att se över era annonser inför era offentliga sammanträden? – Vad står det i annonsen? *Reportern läser upp vad som står i annonsen*. Det är precis det som har hänt. Det innebär inte att man sitter med på hela mötet. Det är möjligt om det blir missförstånd så får vi titta över det där och det är beklagligt om det blir så.

Mer läsning

Annons