Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Sjöstedt besökte Fagersta

Jonas Sjöstedt kritiserar regeringens hanterande av det ekonomiska stöd som getts till de drabbade kommunerna.

Annons
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, Pia Tinoco Boiardf från Utbildnings- och fritidsnämnden från Fagersta kommun och kommunalråd Stig Henriksson.

Under förmiddagen besökte Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt Fagersta för att kommentera regeringens arbete med skogsbranden. 

- Nu är den akuta fasen dess bättre över och då är det dags att börja dra lärdomar av det här, säger Jonas Sjöstedt under presskonferensen.

Jonas Sjöstedt och kommunalråd Stig Henriksson är kritiska till hur regeringen skött landets krisberedskap och agerat i frågan kring det ekonomiska stöd som staten avsatt till de berörda kommunerna.

- Det är bra att man skyndar på stödet till kommunerna och att man anslår de här extra pengarna, men jag tycker att man borde ta ett statligt ansvar direkt. När notorna ligger hos länsstyrelserna, då kan staten betala dem utan att lägga ut notorna på kommunerna först, säger Jonas Sjöstedt. 

I går gick försvarsminister Karin Enström ut med att regeringen skjuter till 300 miljoner kronor till de drabbade kommunerna. Av dessa pengar ska 50 miljoner kronor gå till kommunernas kostnader för höjd beredskap, boende och mat för de evakuerade. Det tycker Stig Henriksson är bra men är kritisk till hur resten av pengarna ska tilldelas.

- Om räddningsinsatsen kostar 250 miljoner kronor, dessa pengar får kommunerna låna av staten och betala ränta på tills staten betalar igen. För Fagersta blir det miljonbelopp som måste tas från annan verksamhet inom kommunen. Slopa rundgången. Om staten ändå i slutändan ska betala och står som beställare, betala kostnaden direkt, säger Stig Henriksson.

Stig Henriksson kunde också meddela att Fagersta kommun avblåser sin krisledningsorganisation under tisdag morgon.

Mer läsning

Annons