Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror sätts upp i äldres sovrum

Kameror ska minska besöken som vårdpersonalen gör nattetid. Men att bli filmad i sömnen tilltalar inte alla.

Annons
Marianne Werner diskuterar de nya kamerorna som Fagersta kommun ska testa under ett år. Hon gillar varken tanken på att någon skulle besöka henne under natten, eller att någon skulle titta på henne på en dataskärm. Om hon, i framtiden skulle behöva hjälp, hoppas hon ändå att hon slipper kamerorna.

Marianne Werner är 88 år och promenerar varje dag till Malmens vårdboende i Fagersta för att äta lunch med sina väninnor. Hon har varken hemtjänst eller tillsyn. När den dagen kommer är det inte en kamera hon efterfrågar.

– Det skulle kännas olustigt om någon kunde titta på mig när jag gick omkring hemma, säger Marianne Werner som får medhåll av damerna kring bordet i Malmens matsal.

När hon får veta att kamerorna inte skulle vara på hela tiden – endast när vårdpersonalen loggar in på en dator- känns idén lite bättre, men allra helst skulle hon vilja ha kontakt med en riktig människa.

Kamerorna saknar minne och allt som visas raderas när personalen loggar ut.

I slutet av februari kommer de första kamerorna till Malmens vårdboende. Sju personer har godkänt att utrustningen sätts upp i deras sovrum.

– Den första frågan vi fick från de boende var om den övriga hjälpen skulle minska. Men när vi sa att den inte skulle göra det blev de lugna, säger Barbara Laaksonen, enhetschef på Malmens vårdboende.

Flera kommuner, bland annat Pro Aros i Västerås, använder kamerorna och nu har nattpersonalen på Malmen fått prova utrustningen.

– Det största problemet som kamerorna kan hjälpa till med är att vi, med dem, slipper väcka personer mitt i natten. Vi behöver inte gå in i deras hem. Några blir skrämda och oroliga av det, säger Barbara Laaksonen.

På Sollidens korttidsboende finns toaletter som både torkar och tvättar sina användare och äldre över hela landet har egna digitala trygghetslarm. Ny teknik tar alltmer plats inom äldrevården.

Martina Nordin, biträdande socialchef i Fagersta, tycker att apparaterna kan utnyttjas för att förlänga de äldres självständiga liv. Om de används på rätt sätt.

Är det här början på en vård som allt mer sköts av teknisk utrustning? – Den kan aldrig ersätta människor men det kan vara ett väldigt bra komplement. Kamerorna kan sköta de mindre tillsynsbesöken. Då kan vi fokusera på de som behöver mer konkret hjälp, säger Martina Nordin.

Diskussionen bryter ut mellan damerna i Malmens matsal. De kan förstå att den nya tekniken kommer att fungera bättre för framtidens pensionärer och nämner sina barnbarn som håller på med datorer, mobiler och spel hela tiden. Men för dem – ovana vid digitala apparater – skulle det kännas främmande.

– Då skulle jag hellre flytta hit direkt än att ha en kamera hemma säger Marianne Werner och nickar in mot korridorerna på Malmens vårdboende.

Mer läsning

Annons