Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för fiber har börjat ge resultat

Det började med nyfikenhet kring ett rör. Sedan har det följt tre år med svåra arbetsförutsättningar. Men nu närmar sig en fiberlösning även på landsbygden.

Annons
I många år har de kämpat för att få fiber till landsbygden. Nu börjar det närma sig verklighet.

Från början var det två, och nu tio personer, som arbetar med att få fiber draget mellan Söderbärke och Hedkärra. Sedan en tid tillbaka har de fått med sig IP-Only som sköter kontakt och intresseanmälningar från det berörda området.

– Innan var det vi engagerade som fick sköta allt. Gå och knacka dörr exempelvis. Så det är jätteskönt att vi fått hjälp med det här, säger Jan Hellström, medlem i Bredbandskommittén i Björsbo.

Läs också: Nytt samarbete för fiber i Skinnskatteberg

Maria Vedholm, Bo Junggren och Håkan Jansson är tre av de andra som är aktiva i Bredbandskommittén, och Bo Junggren berättar att väldigt få intressenter saknas för att fiberbyggandet ska starta.

– Det behövs ungefär 340 intressenter för att det ska komma i gång. I dagsläget fattas ungefär 60 stycken. Det tror jag inte kommer vara något problem att få ihop, säger Bo Junggren.

– Man kan anmäla intresse och se till så fiber dras. Om man sen inte vill skaffa kanaler via fiber så går det bra. Draget fiber kan göra så att värdet på huset behålls, säger Maria Vedholm.

Läs mer: Planen för fiberutbyggnaden

Läs vidare: Fiber kan snart bli verklighet

Mer läsning

Annons