Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas att sanera marken

V-dala Miljö- och bygg vill att konkursboet sanerar den slagg som finns på Oljetransporters norra fastighet vid Fagerstabruket. Men konkursförvaltaren motsätter sig det.

Annons
Saneras? Norr om gamla bruksområdet finns området där Oljetransporter grävde upp slagg för att utvinna metall.

Konkursboet för Oljetransporter har cirka 23,5 miljoner kronor i tillgångar. Skulderna till fordringsägarna uppgår till 56 miljoner kronor.

Oljetransporter har grävt upp slagg på företagets tomt vid norra industriområdet i Fagersta. Efter konkursen har V-dala miljö- och bygg beslutat att konkursboet ska stå för saneringen.

Läs mer: Flera falska fakturor skickades

– De har riktat krav mot konkursboet att återställa all den här uppgrävda slaggen som finns på marken. Men där har jag sagt att det inte är konkursboets ansvar. Utan det är Kinneviks ansvar. Det är de som har lämnat slaggen vid stålproduktionen för länge sedan, säger konkursförvaltare Hans Ödén.

Han menar att den slagg som Oljetransporter bearbetade är en miljövinst då metaller tagits ur slaggen.

Om konkursboet får sanera kan det göra borgenärerna helt tomhänta.

– Om det skulle bli så att konkursboet blir ansvarigt att återställa allt det där så kommer alla pengar att gå åt till det. Då blir det inte någon utdelning till någon överhuvudtaget. Men jag kommer strida för att det inte ska vara så utan att det är Kinnevik som ska ta ansvaret, säger Hans Ödén.

För tillfället befinner sig ärendet hos länsstyrelsen som ska ta ställning till konkursboets överklagande av Miljö- och byggs beslut.

Läs mer: Fyra dömdes till fängelse efter mordet

Mer läsning

Annons