Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kladdkakans dag firas i dag

I dag, måndag, behöver du inte fundera på vad du ska till kaffet.
Då firas en av våra mindre kända högtidsdagar – Kladdkakans dag.
Naturligtvis bjuder vi på ett recept dagen till ära.

Annons

Ursprunget till Kladdkakans dag är oklart. Men – om vi tillåter oss att spekulera – troligen bottnar inte högtidsfirandet i religionen eller någon avgörande historisk händelse. Snarare har någon eller några entusiaster bestämt sig för att bakverket ska hedras med en egen dag, den 7 november. Och vem tackar nej till en anledning att äta något extra gott?

Så här gör du kladdkaka:

Ingredienser

50 gram mörk blockchoklad

3 dl vetemjöl

2 krm salt

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

5 dl strösocker

4 st ägg

225 gram smör

Tillagning

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras. Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna. Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde.

Fotnot: Receptet kommer från Tasteline.se

Mer läsning

Annons