Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla ditt blodsocker under Världsdiabetesdagen

Den som beger sig till Mitt hjärta på Bergslagssjukhuset under måndagen kan få allmänna råd om hälsa och livsstil men även se om man ligger i riskzonen för diabetes.

Annons

På måndag den 14 november kommer diabetessjuksköterskorna att finnas på plats i entrén på Mitt hjärta i Fagersta. Syftet är att uppmärksamma Världsdiabetesdagen.

– Det innebär att man uppmärksammar diabetes över hela världen. Det är en dag över hela världen, säger Barbro Larsson, diabetessjuksköterska vid Bergslagssjukhuset Mitt hjärta.

Läs också: Kristina vill att fler ska ha kunskap om diabetes

Alla är välkomna att komma dit för att kolla om de ligger i riskzonen att få diabetes eller för att få tips och råd för att ha en hälsosammare livsstil.

–Vi kommer att stå vid hälsocentrum vid entrén och ha informationspapper om vad som händer vid diabetes. Vi kommer att erbjuda dem som vill att kolla riskfaktorer, man kan få hjälp med att kolla längd och vikt och eventuellt göra ett blodsockertest, säger Barbro Larsson.

–En dietist kommer att prata om kost och hälsa. Dagen kommer att handla om livsvanor och livsstil, säger hon.

Läs också: Hjärtinfarktdrabbade kanha okänd diabetes

Det var International Diabetes Federation (IDF) och Världshälsoorganisationen (WHO) som startade Världsdiabatesdagen för att uppmärksamma att sjukdomen diabetes ökar i hela världen.

–Man är ganska dåligt insatt trots att det finns mycket information att få, säger Barbro Larsson.

I dag är det lättare att leva med diabetes än vad det var förr.

–I dag kan man ju få mycket mer hjälp att få, fler instrument och hjälpmedel. Jag jobbar främst med typ 2 diabetes, säger Barbro Larsson.

Läs också: Varje år får 18 barn i Västmanland diabetes

Vanliga symptom vid diabetes:

Stora urinmängder

Törstig

Känner sig trött och orkeslös

Mer läsning

Annons