Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill inte ha ett HVB i Västanfors

Flera kritiska yttranden har kommit in angående det planerade HVB-hemmet i Västanfors.

Annons
Här, i Rosenlund, det före detta pensionatet i Västanfors, vill ett privat bolag starta HVB för ensamkommande flyktingungdomar.

Ett privat bolag vill starta boende för ensamkommande flyktingungdomar i det före detta pensionatet Rosenlund i Västanfors. Fram till i fredags fanns det möjlighet för intilliggande fastighetsägare att lämna synpunkter på det.

Totalt kom det in tre yttranden till Västmanland- Dalarna miljö- och byggförvaltning, myndigheten som håller i ärendet.

En av fastighetsägarna vid Rosenlund är Fagersta kommun. I sitt yttrande avråder kommunen från etablering av Hem för vård eller boende (HVB) i fastigheten.

– Vi har det ganska ansträngt när det gäller leverans av viktiga samhällsfunktioner: Det är ansträngt inom skolan och det är ansträngt inom socialtjänsten, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

På vilket sätt skulle ett HVB påverka kommunens funktioner?

– Det blir fler elever i skolan. Och vi har den mängd lärare vi har, det är inte det lättaste att rekrytera lärare. Det är inte det lättaste att ordna med lokaler heller. Det är där vårt problem ligger, säger Marino Wallsten.

Förra året tittade Fagersta kommuns socialförvaltning på just den här lokalen för att se om den var användbar till exempel för boende för ensamkommande ungdomar.

– Man slog fast att den inte är lämplig, säger Wallsten.

Han fortsätter:

– Det skulle krävas omfattande ombyggnationer och reparationer. Tomten är också liten och det är hus nära inpå, det har man också vägt in i bedömningen från socialförvaltningens sida.

De två andra synpunkterna kommer från privatpersoner. Båda argumenterar för vad de anser är en olämplig placering av HVB.

”Läget är felaktigt med hård trafik och en yta på tomten som inte medför parkeringsplatser eller utevistelse” står det bland annat i det ena yttrandet.

”Att förlägga en [sådan] rörelse [ ...] så nära bebyggelse, skola, förskola är inte rimligt” – det är en av formuleringarna i det andra yttrandet.

Båda privatpersonerna menar också att ett HVB skulle sänka priserna på intilliggande fastigheter.

Nu ska tjänstemän på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning göra en tjänsteskrivelse till Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnds sammanträde 1 mars.

– Vi gör en bedömning om yttrandena är relevanta eller inte i fråga om ärendet, säger Urban Andersson, byggnadsinspektör på förvaltningen.

Det är politikerna i miljö- och byggnadsnämnden som avgör om ett HVB i Rosenlund blir verklighet.

Läs också: HVB kan komma till Karmansbo under våren

Läs också: Grannar oroade över HVB på Andra sidan

Mer läsning

Annons