Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsertvecka med symfoniorkester

Musiker med olika bakgrund men med lika stor kärlek till symfonisk musik strålar för 37:e året samman i och med Bergslagens Kammarsymfonikers intensiva konsertvecka.

Annons
Tomas Sahlberg, ordförande i Bergslagens Kammarsymfoniker, ser fram emot den intensiva konsertveckan. ”Det kommer sjuda av kammarmusik”, säger han.

Historien om Bergslagens Kammarsymfoniker tar sin början redan 1974, då apotekaren och flöjtisten Gunnar Malmgren från Lindesberg samlade ett gäng professionella musiker och duktiga amatörer för en konserthelg. Namnet var från åren 1974 till 1986 visserligen Bergslagens Kammarorkester, men grunden densamma.

1983 tog Fagerstabon John Björklund på sig ordföranderollen och körde på i 29 år, fram till 2012. Så här beskriver han symfoniorkestern:

”Att handplocka särskilt spellystna och spelkunniga musiker från ett vidsträckt område till samspel, att samlas till ett sommarläger varje år och att sedan slutrepetera på plats inför varje ny konsert- det är det mest slående kännetecknen på Bergslagens Kammarsymfoniker”.

– Hans ord är slående. Vi lever alla helt olika vardagsliv men vi delar samma spelglädje och lust för konserter, säger Tomas Sahlberg, nuvarande ordförande i Bergslagens Kammarsymfoniker, BKS.

Antal spelmän varierar från gång till gång. Och ibland delar de upp sig i olika ensembler och i respektive instrumentklass. Under 2014 hade BSK 120 olika musiker med på de olika konsertproduktionerna.

– Vi har flera speluppdrag under året, men unikt med sommarlägret är att vi alla är samlade för att njuta av vår stora passion: musik dygnet runt, säger Tomas Sahlberg som är en hejare på att spela på fagott.

På söndag ska närmare 60 spelsugna symfoniker från hela Mellansverige mötas upp för att repetera och sammanstråla inför den stundande konsertveckan.

– Vi har så himla roligt tillsammans och det märks inte bara på scen. Vi spexar och skrattar en hel del när vi träffas under ”sommarkollot”, säger Tomas Sahlberg.

Varje sommar bjuder BSK in tonsättare att medverka. I år är det den finske tonsättare Timo-Juhani Kyllönens musik som kommer att framföras av hela orkestern samt av ”Stråkarna” en sats ur Kyllönens låt, In memory of a friend.

Första stoppet av de totalt 10 konserterna under veckan blir Brinelltorget. Då är det brassensemblen Balders Brass som underhåller med lättsam musik på scen. Kvällen avslutas iVästervåla kyrka i samband med musikprojektet Musik i Sommarkväll.

På onsdag besöker de Verket i Avesta för konserter med träblås- och brassensembler ur BSK.

– Hela veckan strävar mot den stora festkonserten i Cassel Konserthus (Grängesberg), som under många år har varit vår fasta arena för festkonserten, som avslutar vår intensiva kurs, säger Tomas Sahlberg.

Mer läsning

Annons