Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kösystem hindrar friskolor att ta emot nyanlända

Fagersta kommuns enda friskola, Lindgårdsskolan, har likt många andra friskolor regler som gör att de inte kan ta emot nyanlända.

Annons
Fagersta kommuns enda friskola, Lindgårdsskolan. Många friskolor har regler som gör att de inte kan ta emot nyanlända.Foto: Henriette Ståhlberg

Dagens regelverk gör att friskolor med köer i praktiken inte kan ta emot nyanlända. I dag ligger ansvaret i stället hos kommunen att se till att nyanlända kommer in i skolan.

– Staten håller på att titta över detta. Det skulle bli lättare om friskolor också kan ta emot nyanlända, säger Kickie Svensson, skolchef i Fagersta kommun.

Det som skiljer friskolor från kommunala skolor är att de innan start är tvungna att presentera en idé för vad skolan kan tillföra kommunen. Alltså varför eleverna ska välja den skolan framför de befintliga skolorna. En friskola måste, efter remiss hos berörd kommun, godkännas av skolinspektionen för att få driva verksamhet.

Lindgårdsskolan startade 2002 och har sedan dess byggts ut. Sedan 2009 finns det årskurser ända upp till nian.

Under en period har det varit brist på undervisningssalar för nyanlända. På grund av de regler som hindrar friskolor, har inte Lindgårdsskolan kunnat underlätta för kommunen. Antagning till fristående grundskolor får endast ske genom anmälningstid (kösystem), närhetsprincip och syskonförtur. Till gymnasieskolan sker antagningen, precis som till kommunala skolor, utifrån betyg.

– Vi har endast möjlighet att ta in elever från kön utifrån de antagningsprinciper som vi uppgav vid ansökan om tillstånd för att bedriva grundskola, säger Jennie Svedberg, rektor för Lindgårdsskolan.

Mer läsning

Annons