Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig minskning av hpv-smitta

Vaccination mot hpv, humant papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer, infördes 2012 i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Ny forskning visar att uppkomsten av cancerviruset har minskat med 40 procent jämfört med innan införandet.

Annons
Linnéa Schilström, 19 år, tog vaccin mot livmoderhalscancer när hon gick första året på gymnasiet i Örebro. ”I dag vet jag inte om jag hade vaccinerat mig. Men jag har inte märkt av några bieffekter i alla fall”, säger hon.

Andelen unga kvinnor smittade med hpv, minskade kraftigt efter det att vaccin mot hpv infördes i vaccinationsprogrammet. Bland kvinnor yngre än 22 år har förekomsten av de fyra hpv-typer som vaccinet ger skydd mot minskat med 40 procent eller mer.

Resultaten kommer från en ny studie utförd av Folkhälsomyndigheten i samarbete med Karolinska institutet som har undersökt förekomsten av hpv bland 50 000 anonymiserade prover från en klamydiascreening i Skåne.

19-åriga Linnéa Schilström från Fagersta, valde att vaccinera sig när hon var 17 år.

– Det var när jag gick gymnasiet i Örebro som lärarna delade ut information om livmoderhalscancer. Jag och flera tjejer på skolan valde att vaccinera oss. Jag har inte märkt av några bieffekter men vet inte om jag skulle göra om det om jag fick erbjudandet i dag. Helst vill man låta kroppen göra sitt. Men kändes som ett bra beslut då, säger hon.

Vaccinerna anses vara mycket säkra och har hittills använts av miljontals människor över hela världen, enligt gynekolog Björn Strander, skribent på 1177.se

Skyddar mot kondylom

Den vanligaste anledningen till att man får livmoderhalscancer är att man genom sex smittats med ett virus som kallas hpv, humant papillomvirus.

Vaccination mot hpv ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vaccinet som används skyddar mot hpv 16 och 18 som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer, men även mot kondylom.

Källa: 1177.se

Mer läsning

Annons