Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot NVK efter förseningshot

Det råder en akut brist på äldreboendeplatser. Men modulerna på Kottmossen kan försenas till nästa år. Nu kritiserar socialförvaltningens chef NVK för långsam hantering.

Annons
Hisham Törnvall, chef för socialförvaltningen i Fagersta, berättar att förvaltningen inte längre har förtroende för Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, som har fått i uppdrag att upphandla äldremodulerna.

Omkring 40 äldre väntar på boendeplats i Fagersta. Att ordna platser till dem är prioriterat på socialförvaltningen. Politikerna beslutade i december att moduler ska sättas upp i området Kottmossen för att lösa det akuta behovet.

Nu ser modulerna ut att dröja. Från början hoppades politikerna att byggnaderna skulle vara på plats till sommaren.

– Vi har sett att ärendet drar ut på tiden och att man ser det som svårt att få till något det här året, säger kommunstyrelsens ordförande, Marino Wallsten (S).

Dröjsmålet i arbetet med de akuta boendeplatserna har fått socialförvaltningens chef Hisham Törnvall att reagera.

– Kan inte en människa bo hemma ska man få hjälp av kommunen. Det är en av välfärdens grundpelare och vi är inte fattiga, vi bör kunna fixa det, säger Törnvall.

Han har kontaktat den politiska ledningen i Fagersta och berättat att socialförvaltningen inte längre har förtroende för Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, som har fått i uppdrag att upphandla äldremodulerna.

– Jag har respekt för att man jobbar enligt sina rutiner men jag tycker att man kan prioritera oss lite mer, säger Törnvall.

Han hoppas nu på att den politiska ledningen kan påskynda arbetet med äldremodulerna. Men fortfarande kan modulerna vara på plats till hösten. Anbudstiden tar slut om ett par veckor. Tre stora leverantörer av moduler har dock sagt att det är för kort om tid att leverera till hösten. Därför har NVK kontaktat politikerna.

– Vi uttryckte en

oro över att det kan bli förseningar. Vi frågade om vi ska förlänga tidsplanen för att möjliggöra att fler leverantörer kan lämna pris, säger NVK:s fastighetschef Tord Johansson.

Den frågan möttes av ett nej från politikerna, som vill fortsätta enligt den skyndsamma planen. Enligt Tord Johansson är en stor arbetsbelastning förklaringen till leverantörernas svårighet att leverera redan till hösten.

– Det är ett sådant tryck på moduler i dag. Leverantörerna hinner inte med att tillverka, säger Johansson.

Modulfrågan i Fagersta har hanterats så skyndsamt som möjligt inom NVK. Det menar förbundschefen Harold Nilsson:

– Vi har prioriterat lokalfrågor åt socialförvaltningen och skolan i både Fagersta och Norberg. Båda har haft stora behov inom de här områdena.

Hisham Törnvalls kritik kommer att tas upp av kommunstyrelsen. Det säger Marino Wallsten:

– Det här är en tydlig signal att processen inte fungerar, så självklart ser vi allvarligt på det. Vi behöver avgöra på vilket sätt kommunstyrelsen ska agera, säger han.

Läs mer: Akut brist på platser för äldre upprör PRO

Mer läsning

Annons