Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus i centrum splittrar Fagersta

Nu har planerna på ett kulturhus i centrum kommit tillbaka. Senast jagades de på flykten efter ett stort motstånd. Men en önskan om kulturhus märks tydligt i samrådet inför den nya översiktsplanen.

Annons
Flera personer föreslår att ett kulturhus byggs i Vilhelminaparken.

Fagersta. Det borde finnas ett kulturhus i centrum – det är en vanlig önskan bland de Fagerstabor som deltagit i samrådsmöten under hösten inför den fördjupade översiktsplanen, som ska styra markanvändningen i centralorten.

Tanken på ett kulturhus har en infekterad historia. Långt gångna kulturhusplaner avskrevs inför valet 2010.

Men nu har idén alltså dykt upp igen. En som ställer sig positiv är den nya kultur- och fritidschefen Lena Sundholm.

– Jag ser bara fördelar, men jag vet inte om vi ska kalla det kulturhus; snarare är det någon form av center, säger hon.

Sundholm ser framför sig en knutpunkt för att samla människor i centrum och som skulle rätta till de lokalproblem som finns i dag:

– En tydlig och konkret centralt fungerande mötesplats vore optimalt. Utöver biblioteket har vi också andra typer av verksamheter, till exempel Kulturskolan, som inte har verksamhetsanpassade lokaler. Så naturligtvis vore det optimalt att samla alla centralt. 

Andra har en diametralt motsatt åsikt. Gunnar Stenås är ordförande i Föreningen Norden. Han önskar inte ett kulturhus i centrala Fagersta.

– Det blir konkurrens och i värsta fall kan det slå ut till exempel Hembygdsföreningen. Det behövs inget kulturhus, säger han.

Helena Nygårds, verksamhetsledare på Norrby Teater, var med för fem år sedan när frågan diskuterades.

– Det vore väldigt roligt med en samlingsplats. Men för vem är den? Det var mycket sådana frågor i den förra diskussionen. Det kunde heta att Norrby Teater inte kunde få en egen lokal. Då är jag inte positiv, det skulle betyda nedläggning, säger hon.

Att ha förståelse för vilka behov olika kulturella föreningar har är fundamentalt i den här frågan, enligt Nygårds:

– Att de vet hur de tänkt sig organisationen och hur alla estetiska verksamheter fungerar är så otroligt viktigt.

Johanna Andersson, som driver latinoaerobicgruppen i Fagersta med sin syster, gillar tanken på ett kulturhus. Men hon är osäker på om det fungerar att samla flera grupper från olika håll i samma hus.

– Ett spännande resonemang att ha allt samlat. Sedan kan det vara svårt om det är ett allt för styrt koncept; vi är vana att jobba självständigt, säger hon.

Än så länge är mycket oklart kring ett eventuellt kulturhus i Fagersta. Men frågan dyker sannolikt upp på politikernas bord den kommande tiden.

Åsikter om kulturhuset

Här har Fagersta-Posten samlat några av de åsikter om ett kulturhus i Fagersta som kommit in under samråden.

Flera personer önskar ett kulturhus i gamla gallerian. Det finns också flera förslag på en sådan byggnad i Vilhelminaparken.

En ”kulturell samlingspunkt” i centrum efterfrågas också, samt att ”ta tillvara stadens kulturvärden”.

Ett hus som skulle samla olika kulturaktiviteter och som även skulle innehålla ett kafé är ett annat förslag.

Det finns också en förfrågan om att visa upp stadens historia och arbetarkultur.

Mer läsning

Annons